Osvjezavajuci ledeni caj

Ledeni-caj.jpg

Iako mozda ne volite caj i pijete ga samo kada ste prehladjeni, ovako pripremljen ce vam se sigurno dopasti i osvjezice vas u prvim toplim danima. Vecina cajeva se moze pretvoriti u odlicne osvjezavajuce napitke sa sasvim malo dodataka, svjezeg voca, listova mente i slicno. Jako su popularni po kafeima, a mnogi se trude da imaju i svoj vlastiti recept za ledeni caj.

Za ovaj ledeni caj potrebno je:

  • 2 dcl ohladjenog Earl Grey caja
  • 1 dcl soka od brusnice
  • 1 supena kasika limunovog ili soka limete
  • Par kapi agava sirupa {nije neophodno}
  • Led

DSC_0625.jpg

Iako je vecina cajeva dobila ime po boji, Earl Grey caj je dobio ime po osobi, tacnije Lordu Grey-u, ali o tome zasto postoji i previse teorija, tako da se sumnja u njihovu tacnost, ali se misli da je Lord volio ovaj caj i sluzio ga svojim gostima, a mjesavinu mu je napravio njegov trgovac cajevima. Postoji vise vrsta Earl Grey caja, a najcesci su bazirani na crnom caju sa karakteristicnim okusom bergamonta ili jasmina.

Za ovaj ledeni caj se moze koristiti sok od brusnice koji se razgradjuje s vodom, tako da sok i voda iznose zajedno 1 dcl. Ako volite sladje napitke, dodajte vise soka.

Postupak:

  1. Caj skuhati, pa ohladiti
  2. Sastaviti sa sokom od brusnice i limuna ili limete
  3. Dodati led
  4. Piti hladno

Brusnica-ledeni-caj.jpg

4 odgovora na “Osvjezavajuci ledeni caj”

  1. Draga Gordana, nadam se da si zainterosavana za ucesce u igrici za koju sam te odabrala…Ako ne nema veze! Molim da vidis moj posljenji post 😉

Komentari su onemogućeni.