a7565be8-ea2f-4b09-837c-19aa01b683ff-bestSizeAvailable

Prica o novom imenu je naslov knjige broj 2 iz cuvenih Napulj – knjiga Elene Ferrante koje su po mnogima obiljezile proslu godinu u svijetu literature. O prvoj je knjizi pod nazivom Moja genijalna prijateljica bilo ranije rijeci na sta se mozete podsjetiti ovdje, a knjiga broj dva pocinje tamo gdje je prva zavrsena, svadbom jedne od prijateljica Lile i njenim novim imenom Lila Carraci.

Da bi spasila porodicnu ekonomiju, obucareva kcerka Lila se udaje u trgovacku porodicu Carraci i sa svojih 16 godina zapocinje brak u kojem ce biti nesretna i usamljena. Pronalazeci sebe preuzima sa velikim uspjehom porodicnu trgovinu Carracijevih, a jedan ljetni odmor promijenice njen zivot zauvijek. Druga od dvije prijeteljice, Elena velikim zrtvovanjem njenih polupismenih roditelja i knjigama koje joj sponzorise Lila, odlazi studirati u Pisu i tako im se putevi razilaze. Elena zavrsava studije, izdaje knjigu inspirisanu jednim Lilinim skolskim sastavom i na putu je koji ce je odvesti daleko od radnicke cetvrti i siromasnih ulica Napulja u kojima je odrasla, dok je Lila prinudjena da se boreci se za svoju slobodu ponovo vrati ka siromastvu.

Prijateljstvo i jaka veza izmedju dvije mlade zene je srz ove knjige, dvije sasvim razlicite licnosti ciji su zivoti uporedjeni sa trakom za prtljag na aerodromu. Bez Lile sve ide polako i po redu, sa Lilom tempo je drugaciji, koferi pocinju padati sa trake, otvaraju se i odjeca se mijesa. Lilu zapada dio Elenine, Elenu dio Liline sto je ujedno i slika jakog uticaja koje ove dvije prijateljice imaju jedna na drugu i nijedna od njih nije potpuna licnost bez one druge.

Intenzivna, duga i opsirna prica o sazrijevanju, bijegu, prijateljstvu i licnom pronalazenju, mnogobrojni likovi, imena i mjesta, ljubav, ljubomora, zavist, tuga i nasilje i kraj nakon kojeg ostaje samo otvoriti novo poglavlje zivota ove dvije mlade zene sa knjigom broj 3, Oni koji odlaze i oni koji ostaju. 

Photo credit 1