990_14519154836786644-16x9-2150x1210

Pseudonimi su cesti u istoriji knjizevnosti. Ko je Elena Ferrante znaju samo izdavaci njenih knjiga koje pod ovim pseudonimom izdaje vec dvadeset godina i cije su knjige narocito obiljezile proslu 2015. godinu. Do sada je dala nekoliko pismenih intervjua u kojima je otkrila da je odrasla u Napulju, da ima obrazovanje u klasicnoj literaturi, da je zivjela u Grckoj. Ono sto je za nju zanimljivo da ne zeli nikakve nagrade i da zeli da njena djela govore umjesto nje, a da joj je velika inspiracija Antov Cehov.

2015-01-31 12.29.03_1

Moja genijalna prijateljica je knjiga koja govori o djetinstvu i odrastanju dviju prijateljica pedesetih godina u Napulju, a kroz tu pricu saznajemo puno o tadasnjem vremenu, siromastvu, kulturi, porodicnom zivotu i tradicijama Italije.

Elenin otac radi u opstini kao portir, Elena je pazljiva, tiha i oprezna dok je Rafaela ili Lila kcerka lokalnog obucara, pametna, smjela i odvazna. Njihovo prijateljstvo je puno divljenja, ali i zavisti i dokazivanja, suprotnosti i takmicenja. Obe vole citati i dobre su u skoli, ipak Lila u svemu za nijansu bolja, a putevi im se razilaze nakon osnovne skole kada Elena ide u gimnaziju, a Lila pocinje da radi kod oca. Dok Elena dobija mogucnost da se obrazuje dalje, od Lile se ocekuje da se bogato uda i spasi porodicnu ekonomiju. Cijela ova prica je ispricana tako snazno i detaljno, a pored glavnih junakinja Elene koja prica pricu i Lile tu je i mnostvo drugih likova sto sve zajedno daje zivopisnu sliku zivota u Napulju. Njihovo djetinjstvo je obiljezeno nasiljem, nesrecama i neimastinom stanovnistva siromasne cetvrti u kojoj se govori napolitanskim dijalektom i kako sama kaze na pocetku romana ”takav je bio nas svijet pun rijeci koje ubijaju: tifus, tuberkuloza, upale…”

Knjiga pocinje tako sto Elena saznaje vijest o nestanku svoje stare prijateljice Lile i provesce vas kroz jednu snaznu pricu o zivotu na jugu Italije, a knjiga je prva od nekoliko knjiga Elene Ferrante poznatijih kao knjige iz Napulja.

Procitaj takodje Prica o novom imenu

Procitaj takodje Groznica zvana Elena Ferrante

Photo credit 1

5 odgovora na “Moja genijalna prijateljica”

  1. Zvuči mi interesantno ♥ Vidim da se i u ovom njihovom druženju ponavlja skoro uvek prisutan šablon – jedne oprezne i druge smele osobe. Princeza i pajac! Retko kad se druže dve princeze ili dva pajaca, ovako se dopunjuju.. 😀

Komentari su onemogućeni.