Protein rize je popularan dodatak ishrani svih onih koji iz bilo kojih razloga ne jedu meso. Dobija iz smedje rize i u obliku je zuckastog praha gorkastog okusa koji se za probirljive moze sakriti mijesajuci ga u neku tekucinu, sok, juice ili vocni smoothie u kojem ga pomijesanog zajedno sa drugim vocem ne mozemo ni osjetiti. Lako je svarljiv i pogodan za osobe sa nekim probavnim problemima. Protein rize cesto koriste i osobe alergicne na gluten dodajuci ga u tijesta za peciva i kruh, a i ukupan sadrzaj kalorija u prahu rizinog proteina je nizi od drugih proteinskih prahova.

Procitaj takodje Protein konoplje

Ako ga namjeravate probati prvi put, probajte ga uz malo gusci vocni smoothie kao sto je ovaj na fotografijama napravljen od banane i borovnica sa dodatkom orasastih plodova, chia sjemenki, goji bobica, praha lanenog sjemena, cimeta i malina. U kuhanoj zobenoj kasi okus ovog proteina dolazi malo vise do izrazaja.

Protein rize nije zamjena za obrok ili slicno i iskljucivo je dodatak ishrani, koja prvenstveno treba biti raznovrsna i puna prirodnih i zdravih namirnica.