Sataras

DSCN2538

Sataras je staro vecini nas dobro poznato tipicno ljetno jelo, jednostavno za pripremu, mirisno i ukusno. Najbolji je i najukusniji sataras napravljen od domaceg povrca, a mnogi od nas imaju vlastiti recept. Osnovne namirnice za sataras su luk, paprike i paradajz, ali se ponegdje dodaje i patlidzan, tikvice  ili riza.

Ja volim sataras sa zelenim ili nezrelim paradajzom i mislim da mu daje poseban okus. Posto se ipak povrce przi na ulju, kiselkasti okus zelenog paradajza mu daje odlican kontrast. Tacne mjere za sataras nisu neophodne, ali se moze koristiti ista kolicina luka, paprika i paradajza. Ako se stavlja zeleni on moze zamijeniti jedan dio crvenog da gotovo jelo ne bi bilo prekiselo.

Postupak:

  1. Isjeckati luk, paprike i paradajz {crveni i zeleni}
  2. Na maslinovom ulju proprziti luk dok ne dobije zuckastu boju
  3. Dodati paprike i prziti uz povremeno mijesanje dok ne omeksaju
  4. Dodati sjecakani prvo zeleni, pa zatim crveni paradajz
  5. Prziti uz povremeno mijesanje
  6. Dodati so i biber

DSCN2606

{Zeleni paradajz u mojoj basti}

Umjesto svjezeg paradajza moze se koristiti i sjeckani paradajz iz limenke, a u nekim receptima se navodi mala kasicica secera, aleva paprika ili cili.

DSCN2499

Volite li sataras? Koji je vas tajni sastojak?

5 odgovora na “Sataras”

  1. Obozavam sve sto u sebi ima paprike pa tako i sataras ali ga rijetko pravim jer ostatak familije nece ni da proba. Nekad dodam tikvicu ili patlidzan ali u svakoj kombinaciji mi je odlican. Na ovakva jela volim da stavim i par listica svjezeg bosiljka za ukras a jelo od njega poprimi i malo ukusa i mirisa.

Komentari su onemogućeni.