Danas cuvene solje za kafu Keep Cup pojavile su se na trzistu jos 2009. godine u Melburnu gdje su vlasnici jednog kafea jos prije nego su ga otvorili vidjeli rastuci problem velike potrosnje casa i solja za jednokratnu upotrebu, te je dizjnirana solja koja je bila laka za nosenje i u koju se tocila kafa ili caj, a koju su gosti mogli koristiti vise nego jednom.

Danas se ove solje prodaju sirom svijeta u nekoliko razlicitih velicina u zavisnosti od toga za sta se solja koristi, solje su lagane i lake za nosenje, mogu se prati u masinama za posudje, a odgovaraju i raznim nosacima za solje u autu, na biciklu, djecijim kolicima i slicno.

Ambalaza je sve veci problem danasnjice i cesto je tesko izbjeci je. Od pedesetih godina kada se masovno pocela proizvoditi plastika, proizvedeno je po nekim proracunima 8 milijardi tona od koje je vecina zavrsila kao otpad ili sto je najgore u prirodi.

Velika kolicina plastike koristi se za pakovanje i obicno bude bacena odmah nakon raspakivanja. U modernim supermarketima vecina voca i povrca je takodje zapakovana cemu se protive mnogi aktivisti za zastitu okolisa. Sa druge strane postoji opravdanje u kojem se tvrdi da zapakovano voce i povrce zadrzava duze svjezinu i na taj nacin se sprecava prekomjerno bacanje hrane. Isto tako se pakuje vecina ekoloskog voca i povrca kako bi se moglo razlikovati od tradicionalnog. I tako u krug.

Trgovine bez ambalaze jos uvijek nisu dovoljno rasprostranjene i uglavnom se otvaraju samo po vecim gradovima. U njima se jedna boca moze koristiti svaki put kada se kupuje vino ili recimo ulje, kao i karton za jaja, staklenke za razne suhe prehrambene namirnice i tako dalje.

Procitaj takodje Trgovina bez ambalaze