Campo dei Fiori je naziv jednog od trgova u Rimu iako se ovo ime cesto moze procitati vezano za ime gradske trznice koja se na njemu nalazi, a ono po cemu je izmedju ostalog ovaj trg poznat je da su na njemu vrsena pogubljenja medju kojima i pogubljenje filozofa i pjesnika rodjenog u okolini Napulja Giordana Bruna.

Giordano Bruno je osudjen na smrt od strane inkvizicije zbog naprednih shvatanja koja su bila suprotna crkvenim i zapaljen na lomaci u februaru 1600. godine. Propovijedao je izmedju ostalog heliocentrizam i tvrdio da oko sunca kruze i druge planete okrecuci se oko svojih osa sto ga je kostalo zivota.

1887. godine grad Rim je odlucio da ispravi tesko nedjelo naneseno ovom naprednom i ucenom covjeku i podigne mu spomenik na trgu Campo dei Fiori na mjestu gdje je zapaljen ne obaziruci se na to sto se Vatikan protivio toj ideji. Po njegovom imenu nazvan je i jedan krater na Mjesecu.

1869. godine market cvijeca sa trga Piazza Navona preseljen je na ovaj trg gdje se zadrzo do danas. Naziv trga Campo dei Fiori (polje cvijeca) nema vezu sa tadasnjim marketom cvijeca nego potice jos iz srednjeg vijeka zbog cvijeca koje je raslo u toj oblasti.

Danas Giordano Bruno bdije nad ovim marketom kojeg je jednostavno tesko zaobici u Rimu i koji je prepun atraktivnih pakovanja maslina, maslinovog ulja, sireva, paste i italijanskih zacina, voca i svjezeg soka od narandze za osvjezenje nakon sati i sati hoda i obilaska znamenitosti velicanstvenog Rima. I naravno, prepun je cvijeca.

2 odgovora na “Tržnica na Campo dei Fiori trgu u Rimu”

  1. Divno! Rim mi je u planu kad malac jos malo poraste pa se nadam da cu jednom i sama proci ovuda.

  2. Hvala za komentar!
    Hoces, naravno! Ja sam bila pocetkom maja, bas sam primjetila da je jako puno turista s naseg podrucja. Stavicu jos koji post 🙂

Komentari su onemogućeni.