Univerzitet koji ukida stampane knjige

amazon-kindle-paperwhite-2015-in-hand-1500x1000

The University of Maryland University College u Americi se ovih dana cesto pominje u medijima zbog najavljenog plana ukidanja stampanih knjiga ove jeseni. Namjera je jednostavna, a to je usteda novca studentima i koristenje resursa koje nudi internet i sva ostala danasnja tehnologija.

Ovaj univerzitet ima preko 80 000 studenata koji ce na ovaj nacin ustediti hiljade dolara koristeci razne online materijale. Elektronski udzbenici za studente su inace popularni u Americi, a u evropskim zemljama koriste se najvise u Njemackoj i Engleskoj. Laksi su za nosenje, brze je trazenje zeljenih podataka, ali cesto i jeftiniji od stampanih udzbenika.

Pored udzbenika i samo citanje knjiga na elektronskim citacima knjiga je danas sve popularnije. Na jednostavan nacin mozemo napraviti vlastitu biblioteku koja ne zauzima prostor, knjige koje nam vise nisu potrebne jednostavno izbrisemo, a jednostavno ih mozemo dijeliti i razmjenjivati sa prijateljima koji ne moraju razmisljati da li su ih vratili na vrijeme.

Mnogi ljudi su nepovjerljivi pri pomenu elektronskog citaca knjiga i jednostavno ostaju pri cjelokupnom osjecaju knjige i tome da svoju knjigu drze u ruci, osjecaju miris, prevrcu stranice i da procitanu knjigu poslije cuvaju na policama. Neki se drze i onoga da ponekad treba iskljuciti i zatvoriti sve uredjaje i posvetiti se citanju dobre stare knjige. Tako knjiga postaje cesto jednom upotrijebljena ili procitana i nikad vise sto je zapravo steta. Ponekad knjige zavrse i u podrumima ili tavanima prilikom velikih spremanja ili selidbi, dok digitalnu knjigu jednostavno izbrisemo, a da to ne opterecuje prirodu, a ni nas dzep.

Prednost elektronskih knjiga je i tome sto recimo telefon na kome citamo ili mali Kindle moze stati u svaku torbicu, mozemo ga nositi sa sobom bilo gdje da se nalazimo i uvijek imati omiljenu knjigu pri ruci. Isto tako mozemo za tren poslati knjigu kao poklon onima za koje znamo da koriste elektronske citace.

Photo credit 1

4 odgovora na “Univerzitet koji ukida stampane knjige”

  1. Slazem se!…manje posjecenog drveta i manje ‘stvari’. Postoji samo jedna zamjera sa ‘e-readerima'…ako izgubis stranicu na kojoj si stao, jako tesko ju je pronaci (nadam se da ce se i to uskoro razrijesiti!)

  2. ¨Prednost elektronskih knjiga je i tome sto recimo telefon na kome citamo ili mali Kindle moze stati u svaku torbicu, mozemo ga nositi sa sobom bilo gdje da se nalazimo…¨ a otkud vama svima svi ti fensi mobiteli notboki laptopi i što ja znam što sve nosite stalno sa sobom? Ja nemam novaca za to i ne čitam taj način knjige i ne visim non stop po fejsbuku instagramu itd. na internet idem samo kad sam za svojim stolnim računalom (starim preko 16 godina). Vjerojatno ću vas šokirat prizmanjem da sam jučer bila u knjižnici i posudila knjigu (to valjda više nitko ne radi). A ne znam jesam li ja zadnja takva na planetu koja je siromašna, i kako sam ja baš tako glupa da ne znam stvoriti novce za sve to i zašto imam takve nesposobne roditelje koji su također nesposobni pa mi nisu ostavili nasljedstvo da si kupim smartfon, notbuk, laptop itd.
    Znači 80 000 studenata na tom fakultetu može smoći novce za sve to, dakle ja sam fakat nesposobna i nesnalažljiva jer fakat ne znam otkud bih smogla novce za tako nešto.

Komentari su onemogućeni.