Vece sa Annie

DSCN1135

Nekada davno New York je nosio ime New Amsterdam, Holandjani koji su se naseljavali na podrucju grada nazvali su danasnji Broadway Brede Weg od cega mu i potice naziv koji nosi danas, ulica je duga oko 30 kilometara i proteze se duz cijelog Manhattan-a i sinonim je za americke najbolje tetarske kuce, jer na Broadway-u i lezi najveci broj njih.

DSCN0565

Na Broadway-u je i Times Square, jedno od najpopularnijh mjesta u gradu. Tu se uvijek nesto desava i nikome ne moze biti dosadno. Ako se nema nista drugo, moze se jednostavno sjediti na velikim crvenim stepenicama, uzivati u gradu i opijati se energijom koju grad koji nikada ne spava pruza. I odjednom se mozete ugledati na jednom od dzinovskih ekrana na okolnim zgradama, sto odusevljava mnogobrojne turiste cemu se glasno i raduju.

Sve vrevi od ljudi, neki su na odmoru, neki u prolazu, neki na poslu ili zure nekuda, pogotovo poslijepodne i navece.

Trgovine su otvorene do kasno u noc, neki butici rade do dva sata po noci, pojedine radnje su otvorene 24 sata. Buka sirena, neonske reklame, zabavljaci obuceni u kostime Diznijevih junaka slikaju se s djecom za 10 dolara, prodaju se raznorazne ulaznice za turisticka razgledanja, teatarske predstave i sta sve ne.

DSCN0563

DSCN0568

Jedno od poznatih lica sa ovog trga je sigurno Robert John Burke, poznatiji kao Naked Cowboy koji godinama zabavlja prolaznike i godinama je zivio od toga. U rupu na vrhu njegove gitare ubacuju novac svi koji zele imati sliku s njim. Sto se slikanja tice slikaju vas na ulazima u mnoga mjesta i dobijete broj, a sliku mozete kupiti na izlazu, naravno samo ako zelite.

PicMonkey Collage

DSCN1140

Sa Broadway-a bi bilo steta otici, a ne pogledati bar jednu predstavu. Tako je bio pravi dozivljaj i mjuzikl Annie u kojem jedanaestodisnja Lilla Crawford igra Annie, djevojcicu koja u tridesetim godinama zivi u sirotistu i postane usvojena od jednog njujorskog bogatasa. Pored nje tu je i nekoliko djevojcica manjih od nje, a ono sto preostaje je samo da se divite nevjerovatnom talentu te male djece. Iz ovog mjuzikla cuvena je pjesma Tomorrow.

PicMonkey Collage

Iako se u kino moze ici i kod kuce, dozivljaj je bio i posjeta americkom kinu. Trenutno se govori o zabrani dzinovskih coca-cola u njujorskim kinima i restoranima. Kokice sa sirupom i ogromne sale sa dzinovskim udobnim foteljama, kao u filmu. Gledali smo Admission, za preporuciti je.

DSCN0544

DSCN0547

 Vece sa Annie je bilo zaista izuzetan dozivljaj.

9 odgovora na “Vece sa Annie”

  1. Lijepo….Radujem se da si upoznala i Sjeverno-Americki nacin zivota…a NY je pravi grad za tako nesto!
    Super slike!

  2. Kome bi ovde bilo dosadno? Znam da tebi, sigurno, nije bilo, jer umeš da iskoristiš svaki momenat na pravi način. Sa zadovoljstvom čitam tvoj blog.

  3. Nikad nisam bila u NY, ne mogu ni da zamislim kako to izgleda uživo!
    Hvala ti Gocke na ovoj divnoj pričici. Jako mi je lepa i realistična, baš sam mogla da osetim kako ti je bilo lepo na mjuziklu. Jako mi je super što ste išli da gledate tu predstavu a i u bioskopu:)

Komentari su onemogućeni.