Vrijeme suncano i toplo

Danas necemo kuhati, petak je i blizi se vikend, nadam se suncan kao sto je bio i ostatak ove sedmice. Zato cemo danas pricati malo o vremenu. U Danskoj ljudi uvijek pricaju o vremenu. S temom o vremenu sve zapocinje, pogotovo razgovor u liftu ili cekaonici, a vremenska prognoza je jako gledana televizijska emisija.

Kazu kad je na sjeveru sunce, na jugu pada kisa, ne znam je li tacno, ali je tacno da je ova sedmica bila toliko topla i suncana. Temperatura je ovih dana i do 26, stepeni, sto se ovdje osjeca jako toplo. Pravo ljeto.

Uzivalo se u suncu na balkonima, na ulicama, u parkovima, pored jezera ili na obali mora uz hladno Carlsberg pivo. Ljetna garderoba je ozbiljno preplavila ulice, bose noge i sandale su u modi. I krema sa zastitnim faktorom 30.

U zemljama u kojima nema dovoljno sunca, nauci se cijeniti svaki suncani dan, a tako je bio i proslog vikenda u Kopenhagenu, gdje je cini se cijeli grad bio na ulicama, a gdje se ujedno trcao i Kopenhagen maraton.

Zelim vam ugodan i suncan vikend.

23 odgovora na “Vrijeme suncano i toplo”

 1. Sjecam se kako je kod nas bilo “strogo zabranjeno” stati na travu u parku, majke su iz sveg grla dozivale djecu “ne u travuuu” i svaki dan kad prolazim pored velikog parka u Odensi to mi padne na pamet, suncan vikend ti zelim i ispruzi se na travi na koju prvu naidjes.

 2. Kod nas je bilo takvo nevrjeme da je vjetar skinuo krov s vrtića a djeca bila unutra,led kiša i užasan je čitav maj.
  Zato uživaj u divnom danu:)

 3. Mene uvek odusevi u nekim evropskim gradovima koje sam posetila to opusteno sedenje po parkovima… To mi je bas super!
  A kod nas kisa pada li pada…

 4. Divna atmosfera kod vas po parkovima,kod nas je tako hladno,sivo,kišno da je vrlo malo volje za bilo šta.Lijep ti vikend želim draga, i uživaj!

 5. Sjecam se vec nakon nekoliko izmjenjenih e mails izmedju mene i Goce, nakon sto smo se pronasle poslije dugog niza godina, bio je komentar : izgleda da se i kod vas puno prica o vremenu!

  i tacno je. Valjda je to karakteristicno za Sjeverne zemlje, nema veze na kom su kontinentu.
  Svaki suncani dan se cijeni i nastoji iskoristiti da se bude napolju, pa bilo to u parku, u planini ili u vlastitoj basti.
  kod nas je prosla sedmica bila kisna, jutros se sunce promolilo kroz oblake, mada je jos uvijek prohladno.
  i ovdje kod nas se parkovi koriste u prave svrhe, djeca se igraju u travi, svako se moze bez problema ispruziti u hladovini …. naravno sve pod uslovom da se smece ne baca, da svako iza sebe pocisti.
  Svima zelim lijep i ugodan vikend i naravno DAN MLADOSTI! 🙂

  1. Ovdje su jednom iz neke firme sjedili u parku, kad je bilo kasno razisli se, ali su mislili doci ujutro da pospreme iz sebe, medjutim neko je bio brzi i prijavio ih za nered, cak je bilo i u novinama i na tv o tome.

 6. Pa ja mislim da je pričati o vremenu najprimjerenije. I još nekoliko malih tema kao recimo: o hrani, izlozima i miran si. Nikoga ne naljutiš a lijepo se razgovarate.
  Volim tu vašu opuštenost svugdje pa i sunčanje u parku.
  I volim tvoje priče i lijepe slike!

 7. Da li je moguće? Taj deo Evrope uvek je bio hladan, a sad? Ne, ovde nije hladno, ali kiša stalno pada, a meni je to dovoljno da mi bude hladno, jer nisam aktivna. nemam želju ništa da radim kad nije sunčano i vedro. Uživaj u ovom vikendu.

Komentari su onemogućeni.