4 dame i jedno vjencanje

DSCN0870

Central Park je uvijek atraktivan kako za zitelje, tako i za posjetioce New York-a i iako vrijeme nije bilo ni najtoplije ni najsuncanije, bilo je zanimljivo i opustajuce prosetati nekoliko sati cuvenim parkom smjestenom u srcu Manhattan-a i dobro nam poznatom iz milion filmskih scena. Cim krocite u njega, gradska buka iscezne kao rukom odnesena. Prvo proljetno cvijece provirivalo je iz jos hladne zemlje, patke su plivale jezercetom, a nakiceni konji kaskali vukuci sarene kocije.

Ulicni prodavac prodaje peretke, lokalni trce, turisti slikaju i odjednom dok setamo nailazimo na hor danske muzicke skole koji drzi mali spontani koncert u akusticnom prolazu, prolaznici zastaju i pljescu, jedna zena brise suze.

DSCN0876

DSCN0877

DSCN0893

DSCN0890

DSCN0881

Setajuci nailazimo na jedno vjencanje na otvorenom. Neko ce reci neobicno, ali ipak vjencanje. Mala publika se okupila, na sta sudionici vjencanja uopste ne obracaju paznju. Vjencanje je tiho, a sudionici su dvije djevojke koje se vjencavaju, maticarka i jedna djevojka tiho svira gitaru. Sve to prati i jedan fotograf. Dan je radni, prohladno prijepodne, sunce samo ponekad proviri kroz oblake. Sve izgleda i pomalo tuzno bez gosti za koje koje ne znamo da li su izostali ili su mladenke zeljele da se vjencaju same kao sto to rade i mnogi drugi parovi. Ipak, njih dvije su djelovale sretne.

New York je jedan od dijelova Amerike u kome homoseksualni parovi mogu biti vjencani, a prva zemlja koja je donijela zakon o tome bila je Holandija. Danska je vec otisla daleko po tom pogledu i pored zakona o vjencanju u opstini prije godinu dana donijela i zakon o vjencavanju i u crkvi, ali je do samog svestenog lica da odluci da li zeli voditi vjencanje ili ne.

DSCN0916

DSCN0925

Malo dalje nailazimo na Strawberry Fields, spomen obiljezje posveceno zivotu i djelu Johna Lennona sa cuvenim crno-bijelim Imagine mozaikom. Obiljezje je nazvano po jednoj od njegovih pjesama, a tu je i ploca sa imenima mnogih zemalja koje su dale donaciju za uredjenje i odrzavanje ovog obiljezja i priznale kao vrt mira. Pri samom dnu je i Jugoslavija.

DSCN0928

“You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one”

DSCN0903

DSCN0930

DSCN0865

Za setnju central parkom potrebno je izdvojiti nekoliko sati i prava je oaza tisine u velikom bucnom gradu.

10 odgovora na “4 dame i jedno vjencanje”

  1. Super su slike! Steta sto nije bio lijep suncan dan, vjerovatno bi jos ljepsi dozivljaj bio!

    Uvijek zavidim onim ljudima koji zive blizu parka i mogu svako jutro ili u predvece da istrce i uzivaju sat-dva lagano trceci….

Komentari su onemogućeni.