DSC_2777

Ovaj plavi cvijet sam dobila od Sare iz njene predivne baste o kojoj ste citali ovdje, ima neobicno poetsko ime “ne zaboravi me”, a legenda kaze da je dobio ime kada je nekada davno jedna princeza sa obale Dunava ugledala kako rijekom plovi komad zemlje sa travom i na njemu ovaj plavi cvijet. Vitez kome se princeza svidjala je skocio u nabujalu rijeku, dohvatio cvijet, a dok ga je voda odnosila rekao “ne zaboravi me”. Ovaj njezni cvijet cvijeta rano, dosta prije drugih vrsta, a dobra ideja je saditi ga u blizini ruza, jer prestaje cvjetati otprilike kada cvjetaju ruze. Nikad nisam posebno raspoznavala cvijece po imenima ni na nasem jeziku, pa sad sam u toku ucenja vise o cvijecu uporedo sa bavljenjem bastom. Jedini problem su mlade srne koje nam dolaze iz obliznje sumice i brste sve sto im se svidi, tako da su prije par dana totalno obrstile list sa novokupljene sadnice hortenzije penjacice.

DSC_2779

DSC_1958

DSC_1927

DSC_2776

DSC_2788

Nakon radova oko cvijeca i za pauzu za sendvic sa humusom dobro ide okrepljujuci zeleni caj sa mentom iz baste. Menta je jako laka za uzgoj, pazi se gotovo pa sama i svake godine je sve vise i vise. Postoji nekoliko vrsta mente, a pored u cajeve ili razne napitke moze se dodavati salatama i raznim desertima.

DSC_1932

DSC_2763

DSC_2760

Potrebni sastojci:

  • 1/2 l vode
  • 1 supena kasika zelenog caja
  • 2 supene kasike listova mente

Prokuhanu vodu preliti preko zelenog caja i listova mente, ostaviti da stoji 5 minuta, te procijediti.  Servirati po zelji sa malo soka od limuna ili meda.

DSC_2686

DSC_2754

Poznajete li cvijet sa pocetka price i ima li jos neko ime?

6 odgovora na “Bastanski detalji”

Komentari su onemogućeni.