Bozic kao u stara vremena

Odense, grad u kome zivim je rodni grad Hansa Kristiana Andersena, a svake godine dva vikenda u decembru u gradu se odrzava bozicni market u okolini kuce u kojoj je zivio. Posto su stare ulicice i kuce u ovom istorijskom dijelu grada sacuvale svoj nekadasnji izgled, tako je i ovaj market u duhu starog vremena i obicaja sa malim primjesama danasnjeg vremena.

Nakit kao u stara vremena kada se kitilo crvenim jabukama, slamom i svim sto se moglo naci u prirodi privlaci mnoge i pogotovo je popularan u vrijeme kada se mnogi zalazu protiv prekomjerne potrosnje, bespotrebne kupovine i zastite okoline.

{ Kucice za ptice }

Zabavljaci, prodavaci, muzicari, razne zanatlije starih zanata obuceni su u odjecu poput one iz Andersenovog vremena, usecerene jabuke mame sa standova, a miris przenih badema i vruceg napitka od crvenog kuhanog vina s mirisom cimeta i klincica opojno se siri starim ulicicama.

{ Prodavacica usecerenih jabuka }

U okolini Andersenove kuce, na skupim adresama, nalaze se mnoge privatne kuce koje su sacuvale vecinu prvobitnog sarmantnog izgleda, a u decembru su ukrasene tradicionalnim ukrasima dajuci tako turistima potpuni ugodjaj.

U decembru se u Danskoj odrzavaju mnogi bozicni marketi, ali ovaj je nesto posebno, bez sjaja i bljestavila, autentican upravo onakav kakav je bio kada se H. K. Andersen setao ovim ulicicama. Jednostavno, kao iz bajke.

Koju Andersenovu bajku najvise volite?

20 odgovora na “Bozic kao u stara vremena”

 1. Koja divna atmosfera,stvarno sam uživala,jer obožavam Božić i sve vezano uz razne tradicije različitih zemalja vezane uz božićne običaje.Hvala ti na ovom divnom postu!

 2. Prelijepo Goco! Ovakav nacin obiljezavanja Bozica i Bozicnih Praznika mi se svidja…. Rado bih prostela tim starim poplocenim ulicama i sve to pogledala.
  A omiljena Bajka! Tesko ih je izdvojiti, sve su lijepe, a poseban su utisak ostavljale na nas kad smo ih citali dok smo djeca bili ( Princeza na zrnu graska; Palcica, Ruzno pace..i da ne nabrajamo sada!)

 3. Baš kao u bajci. Pokazivala sam ćerki ove slike i ona je oduševljena. Još je lepše kad znaš da se Andersen, lično, šetao ovim ulicama, jer on je pisac bajki. To je nešto posebno. Upravo tuda su nastajale rečenice i likovi, sklapale se priče, doživljaji.,..
  Meni je sve to, jednostavno rečeno, preeeeeeeelepo!

 4. Obožavam taj vaš skandi stil.
  Toliko je sve ukusno i umereno okićeno. Ma prelepo je!
  Kroz tvoj blog sam skontala koliko su Danci narod sa stilom. Baš je uživanje živeti tamo bez obzira na vreme. Čovek se navikne:)

Komentari su onemogućeni.