Cili svit u Split

U Splitu sam bila mnogo puta, ali svaki put, kada dodjem, grad me iznova odusevi i ocara svojim sarmom, svojim starim gradjevinama, uskim poplocanim ulicama, prolazima, svodovima, lukovima, hodnicima i trgovima. Split ima nesto posebno, nesto sto se ne moze rijecima opisati, nego se mora osjetiti. To je duh ovoga starog grada i temperament ljudi, koji zive u njemu.

Split je posebno lijep u rano jutro, dok se lagano budi nakon tople ljetne noci, ali i kad padne vece i grad otvori svoje ulice, trgove i rivu ulicnim zabavljacima iz cijeloga svijeta.

Vjerovanje kaze da ce vam se ispuniti zelje dodirnete li palac na kipu Grgura Ninskog. Ako vjerujete u lijepe stvari, a put vas nanese kroz Split, ne zaobilazite ga.

Ako zelite fantastican pogled, onda je to zvonik Svetog Duje.

Peristil je mjesto gdje se uvijek nesto desava. Tokom ljeta je jedna velika otvorena scena. Ovoga ljeta u podne se pojavljivao car Dioklecijan sa vojnicima i pozdravljao “narod”.

Peristil je narocita i jedinstvena pozornica za koncerte i opere koje se odrzavaju tokom tradicionalne manifestacije Splitsko ljeto.

Split vam nudi i gradsku plazu Bacvice, na kojoj se mozete osvjeziti ili uzivati u piciginu, igru lopticom u moru.

Obavezno navratiti pored pekare ili Bobis prodavnica na najbolje breskvice.

Gradska trznica u Splitu mami dozrelim breskvama, grozdjem slatkim kao secer, svjezim smokvama, domacim medom i maslinovim uljem. Na raspolovljene lubenice slijecu pcele, lavanda mirise na sve strane…

U podne je riva gotovo prazna, prijepodnevna kava je popijena, previse je vruce. Hlad se moze pronaci ispod zidina Dioklecijanove palace.

Splicani kazu da je Split najljepsi grad na svijetu i okolici. Ima nesto u tome.

11 odgovora na “Cili svit u Split”

  1. jeste divno je to, ali ako imas srece da zivis u starom splitu…ako si u novom dijelu :(, ma k'o i u svakom novom dijelu grada, svi su isti, ne zas ni gdje se nalazis, novo sarajevo, novi bg, novi zg…betonske spavaonice.

  2. Lijep post..slike su tako lijepo odabrane…a one breskvice, pa samo zbog njih bi vrijedilo svratiti u Split!
    Vjerujem da je veoma zanimljivo provesti ljetne veceri u Splitu, grad poznat po tome sto se u njemu stalno nesto desava!

  3. A ja sam se rodila u Splitu i uvik mu se rado vratim mada živim u Trogiru. Baš kao što si rekla – Split je predivan u rano jutro dok se budi iz sna, ulice su uvik žive i tople, a navečer grad nikad ne spava jer milijun ljudi prima u svoje okrilje. I tu onda počinje fešta – da li na Bačvicama, da li na rivi ili na Matejuški, da li u staroj jezgri, Varošu ili Peristilu…
    Divan post gordana i predivne slike!

  4. Prekrasan Split!! Ja sam bila prvi put pre dve godine i oduševila se kako je privatan i lep grad.
    Goco baš si se nauživala.. kako si opisala pijacu, kao da sma tamo sa tobom bila!! zamirisalo mi dovde!!!:)

Komentari su onemogućeni.