Djelic danske kulture – Bozicne zabave

Julefrokost je naziv za danske bozicne zabave sa vecerom koje se organizuju za prijatelje ili rodjake koji se nece vidjeti u vrijeme Bozica. Najcesce se odrzavaju u decembru prije samog Bozica, a u nedostatku vremena ovakve zabave se ponekad odrzavaju i u novembru, ali i u januaru i cesto se u ovom periodu ide na nekoliko ovakvih zabava. Hrana na ovim zabavama je uglavnom tradicionalna (slijedi u jednom od narednih dana), ali se na stolu moze naci i sve ostalo.

Ipak najomiljenije bozicne zabave su one koje se organizuju na radnim mjestima. Poslodavci se pobrinu za hranu i pice, a zabave se najcesce organizuju u zakupljenim restoranima, ali i u salama na samim radnim mjestima kao sto je slucaj na ovim slikama. Ako se zabava odrzava na samom radnom mjestu cesto zaposleni ukrase prostoriju, a hrana se narucuje izvana. Zabave su cesto popracene zivom muzikom i komicarima.

Na vecini radnih mjesta bozicna zabava je najvaznije okupljanje zaposlenih u toku godine i vecina se odazove ovom pozivu. To je najcesce i prilika da se zaposleni zblize i upoznaju. Cesto se na ovim zabavama popije previse, pa su i najvece kontrole u saobracaju upravo vikendima u decembru zbog nesavjesnih vozaca koji se sa proslava umjesto taksijem odluce kuci vracati autom.

Sefovi velikih firmi se obicno povuku malo ranije sa zabave iz dva razloga. Jedan je da se zaposleni mogu opustiti, a drugi da se sef previse ne opusti.

Pored bozicne zabave vecina poslodavaca dijeli i bozicne poklone zaposlenima. U firmama koje ne stoje najbolje poklon je skroman, a cesto se bozicna zabava organizuje tako da i zaposleni doprinesu proslavi.

Bez obzira da li su zabave bile dobre ili ne, tema su o kojoj se u Danskoj najvise govori u ovo doba godine. Prije zabava vjecite price sta obuci, a poslije o tome kakva je bila hrana, te o zgodama i nezgodama vezanim za zabavu.

7 odgovora na “Djelic danske kulture – Bozicne zabave”

 1. I kod nas ovdje je isti slucaj… zabave pocnu vec polovinom Novembra. Postoje one vecernje a isto tako u tolu radnog vremena… Mi upravo idemo u srijedu, citavo odjeljenje …izlazimo sa radnog mjesta u podne i provescemo ostatak radnog vremena u zakupljenom restoranu, i naravno druzenje sa radnim kolegama ce biti uz hranu, pice i uz to gemo moci da igramo mini golf, bilijar i ostale akticnosti koje taj restoran nudi….

  Slican slucaj je i privatno… U subotu smo se okupili kod jednih prijatelja i umjesto tradicionalne kanadske hrane koja se jede uz Bozicne praznike mi smo se dogovorili da svako ponese po neki tradicionalni Bosanski specijalitet… vece je bilo super, poslije vecere zabavili smo se uz zvuke harmonike i gitare….
  Sve u svemu, Bozicni i Novogodisnji praznici pocnu dosta rano i u znaku su dobre hrane, pica i poklona… Svim Gocinim citaocima zelim sretne i bezbrizne nastpajuce praznike…:)

 2. Mi svake godine idemo na novogodišnji ručak i bude super. Živa muzika, restoran i skromni poklončić. Primetila sam da žene (kod nas u firmi su 90% žene) stvarno uživaju u tome i to je super prilika da se družimo.
  Eto, konačno jedna stvar kao kod Danaca:)
  Mada ne bude tako lepo dekorisan prostor, moram da priznam:)

 3. I kod nas se praktikuju ove zabave u većini firmi. Ako je firma jača, onda je to obavezno. Zaposleni odlaze na ručak ili večeru, nede je obavezno povesti partnera, nede ne, ali deca zaposlenih dobijaju paketiće, svuda.

  Normalno je opustiti se, ali isto tako mislim da tu uvek postoji neka doza opreznosti, što je, sa druge strane, u redu. To što šef odlazi ranije da se nebi opustio, takođe je u redu. I šef je samo čovek, ali on treba da zadrži autoritavan stav i ponašanje, a kad se popije malo više, to baš i nije moguće.

  U svakom slučaju, običaj je lep, a i prava prilika da se ljudi upoznaju.

Komentari su onemogućeni.