Ekstra kofer za Grcku

flyvemaskine_sas_vdk (1)

U prvoj polovini ove godine u Grcku je brodovima stiglo preko 70 000 izbjeglica, a samo na ostrvo Lesbos, trece po velicini grcko ostrvo preko 30 000 izbjeglica iz Avganistana, Sirije, Iraka i ostalih zemalja. Lesbos je popularna ljetna destinacija medju danskim turistima, pa ni ove godine nije bilo izuzetaka, a mnogi Danci koje su se u ovim danima nasli na ovom grckom ostrvu nisu mogli ostati ravnodusni na tesku situaciju zemlje koja i sama u dubokoj krizi mora naci i nacina da prihvati i zbrine ogromni broj izbjeglica.

Lokalno stanovnistvo kao i turisti mogu pomagati izbjeglicama, pa su se mnogi Danci obracali svojim putnickim agencijama i postavljali pitanja na koji nacin mogu pomoci.

Jedna od danskih turistickih agencija pokrenula je akciju i dozvolila svojim putnicima za Lesbos 20 kg ekstra prtljaga besplatno, ako je taj ekstra kofer namijenjen kao pomoc izbjeglicama. Pomoc se moze sastojati u odjeci i svakodnevnim potrepstinama i iako nista od toga ne moze rijesiti ovu tesku situaciju, ipak pokazuje volju da se podrzi grcki narod i izbjeglice koje pristizu u potrazi za boljim zivotom.

Iz ove putnicke agencije porucuju da i jedan djeciji sesiric za sunce zlata vrijedi, jer nakon dolaska u Grcku izbjeglice pjesace desetine kilometara do prihvatilista, pa sesirici  mnogo znace iscrpljenoj djeci koja pjesace na vrelom grckom suncu. Turistima se savjetuje da se strogo pridrzavaju pravila koja vaze i za grcko stanovnistvo kada su izbjeglice i pomoc za izbjeglice u pitanju.

Danci se uvijek rado odazivu na razne dobrotvorne akcije, a vole i pokretati sami akcije kao sto je na primjer ova.

Photo kredit Visiteastdenmark.dk

5 odgovora na “Ekstra kofer za Grcku”

  1. Njabolja osobina neke osobe je sposobnost za suosjecaj prema drugoj osobi; Nazalost (trenutna) politika Australije je daleko od svijesti Danaca i Grka.

  2. Njabolja osobina neke osobe je sposobnost za suosjecaj prema drugoj osobi; Nazalost (trenutna) politika Australije je daleko od svijesti Danaca i Grka.

  3. Bas volim ovaj blog, jedan mi je od omiljenih. Tako jasan, konkretan i sa tekstovima koji su taman dovoljne duzine da se kaze sve sto treba. O obicajima u Danskoj i njenim stanovnicima, tj nacinu zivota, posebno volim da citam 🙂

Komentari su onemogućeni.