73_170x170-is-easy-release

Iako malobrojni narod Danci su vlasnici veceg broja poznatih izuma kao na primjer zvucnici i baterije, ali i onih svakodnevnih malih sitnica kao sto su vrecice za pravljenje leda. 1976. godine Erling Vangedal-Nielsen je tokom bravka u svojoj vikendici dosao na ideju da napravi mnogo prakticniji nacin za pravljenje leda od onog poznatog nekad limenog, a kasnije plasticnog kalupa iz kojeg je tesko izvaditi led. Tako je nastala vrecica koja ubrzo postaje veliki hit sirom svijeta.

Kako vrecica funkcionise mozete pogledati ovdje.

Ova vrecica se pored za pravljenje leda koristi i u druge svrhe, pa tako na primjer otvoreno preostalo vrhnje za kuhanje se moze zalediti i sacuvati za sljedecu priliku ili na primjer ostatak vina u bocama se moze na ovaj nacin zalediti i koristiti za pripremanje hrane umjesto da se otvara nova boca, a potreban nam je recimo 1 dcl.

isterninger_med_floede

Iako se ova vrecica proizvodi i nalazi u zamrzivacima sirom svijeta gotovo 35 godina, ovih dana se posebno govori o njoj, jer se izumitelj ove vrecice zalaze za reformu patenta i zajednicki sud za patente sto bi znacilo da ako se zatrazi patent u jednoj zemlji dobije automatski u sve 24 zemlje u EU. Erling Nielsen je do danas trazio patent za svoj pronalazak u 34 zemlje.

Photo kredit: 12

3 odgovora na “Fantasticna vrecica za pravljenje leda”

  1. Jooooooooj, sjećam se kad se ta vrećica pojavila kod nas, prodavala se u sklopu nekog sirupa za razrjeđivanje i bila je pravi hit. Ali ono što me posebno oduševljava je ideja o zamrzavanju ostataka vrhnja za kuhanje – hvala 🙂

Komentari su onemogućeni.