Grupa majki sastoji se najcesce od sest ili osam majki koje se srecu s vremena na vrijeme i razmjenjuju iskustva o majcinstvu, a osniva ih tipicno medicinsko osoblje od buducih majki koje zive i dolaze na preglede u odredjenom dijelu grada kako bi i kasnije druzenje bilo lakse izvodljivo. Ponekad druzenje pocinje i prije nego djeca dodju na svijet, a najcesce se poziv za druzenje u grupama majki dobija nakon poroda. Kasnije se majke upoznaju i druzenje se odvija onako kako same majke odluce i onoliko cesto koliko zele.

Obicno se sastaju jedne kod drugih naizmjenicno i to najcesce u prijepodnevnim casovima dok su eventualno ostali clanovi porodice u skoli ili na poslu. Tema za razgovor je mnogo od neprospavanih noci, djecijih bolesti, ljubomore brace i sestara, novoj ulozi roditelja i mnoge ostale. Druzenje u ovim grupama se pokazalo kao odlicna platforma za majke koje se mogu osjecati usamljene i depresivne u prvim mjesecima majcinstva i koje se odjednom nadju daleko od recimo posla, karijere i slicno ili koje nemaju porodicu koja zivi u blizini, jer je uvijek dobra ideja razgovarati i razmijeniti iskustva sa osobom koja je u slicnoj situaciji i koja te razumije.  U oviim grupama se pored razmjene iskustava organizuju i recimo odlazak na plivanje s bebama, gimnastika, izleti ili jednostavno posjeta kafeima i slicno.

Procitaj takodje Danska djeca spavaju napolju i zimi

Grupe majki ponekad prerastu u prijateljstvo koje traje godinama, dok ponekad grupa uopste ne funkcionise, a u novije vrijeme grupe dobijaju i novi oblik u kojem ucestvuju i ocevi. Ta tema je pokrenuta ovih dana po medijima nakon sto je nekoliko oceva istupilo javno i iznijelo svoja misljenje o grupama majki koje bi se nekako slicno mogle primjeniti i na oceve, jer mnogi Danci danas ravnopravno ucestvuju u podizanju djece i posebno ocevi s prvim djetetom takodje imaju potrebu popricati sa nekim o novim svakodnevnim obavezama i jednostavno o novoj zivotnoj ulozi.

U vecini opstina grupe se formiraju tako da su multietnicke sto moze pomoci majkama koje su nove u Danskoj da izadju iza svoja cetiri zida i da se sto prije i bolje integrisu u dansko drustvo i usavrse danski jezik, a danskim zenama da upoznaju ujedno i nove kulture.

Procitaj takodje Zabranjeno mahanje

4 odgovora na “Druženje u grupama majki”

  1. Nije losa ova praksa a pogotovo za one koji se prvi put srecu sa roditeljstvom. Ja na pr nisam pojma imala o tome a nisam imala sa kim da popricam jer se svi kao nesto drze po strani da ne smetaju savjetima.

Komentari su onemogućeni.