DSC_0067

Volim decembarske markete, ali mi je ipak jedan od njih najdrazi. H.C. Andersen bozicni market odrzava se u nasem gradu prva dva vikenda u decembru i okuplja mnogobrojne posjetioce iz svih dijelova Danske, ali ga rado posjecuju i turisti koji su u ovo doba godine u ovim krajevima. Sve se odigrava u okolini kuce u kojoj je Andersen zivio kao dijete, a posto je stari dio grada sacuvan i autentican, stare poplocane ulicice su kao pozornica na kojoj se odvija ovaj drugaciji market.

H.C. Andersen market ne cine samo standovi sa sarenim bozicnim nakitom, trestavom muzikom, plastikom i kicem, ovaj market je i jedna velika predstava, pa se tako setajuci mozete sresti sa samim Andersenom, djevojcicom sa sibicama, ostalim likovima iz njegovih bajki ili ljudima koji su zivjeli u njegovom susjedstvu u njegovo vrijeme u tadasnjoj skromnoj i toploj nordijskoj odjeci. Tako se moze osjetiti duh starih vremena i osjetiti na tren nacin na koji su zivjeli i kako su se zabavljali u vrijeme Bozica na gradskim trgovima uz putujuce cirkusante i zabavljace.

Na ovom marketu prodaje se sve, ali su stare stvari ipak najpopularnije, a ono sto svakoga odusevi je prirodni skromni danski nakit za bozicna drvca i ukrasi bez bljestavila i sjaja kakvi su se koristili u stara vremena, nakit od susenog voca, orasa, jabuka, cvijeca, trescica i kore drveta, komadica platna i vune. Tako je market i jedno veliko inspirativno mjesto za sve one koji ukrasavaju svoje domove u vrijeme praznika, ali i mjesto na kojem se moze uzivati u bozicnim poslasticama: usecerenim jabukama, vrucim pecivima, stollen, mirisnom bozicnom kruhu sa marcipanom prosaranom suvim grozdjem, koricom gorke seviljske narandze i limuna, vrucem glogg-u, vinu sa suvim grozdjem i sjeckanim bademima, krofnama sa filom od kuhanih suvih sljiva ili medenjacima.

DSC_0013

DSC_0047

DSC_0059

DSC_0024

DSC_0025

DSC_0049

DSC_0046

DSC_0099

DSC_0102

DSC_0055

{Vjesanje grancice imele, procitaj vise ovdje}

DSC_0081

DSC_0061

DSC_0050

DSC_0038

DSC_0004

DSC_0014

DSC_0048

DSC_0080

DSC_0066

DSC_0063

DSC_0039

DSC_0027

DSC_0036

DSC_0017

DSC_0019

Na narednom linku se mozete podsjetiti kako je market izgledao prosle godine.

PROCITAJ TAKODJE H.C.Andersen bozicni market 2014.

9 odgovora na “H.C. Andersen bozicni market”

 1. DakleM, ako nešto može da mi natera suze na oči to je bajka “Devojčica sa šibicama”… Nemam decu, ni majku, ali slikovnicu sam sama sebi kupila i čuvam je ko najveće blago! ♥
  p.s. da me samo vidiš kako i sad cmizdrim… 🙁

   1. Ma nemoj da ti je žao… nekada je plakanje korisno za živce! 😀
    I pitaj me šta sam uradila? Naterala muža da odsluša celu bajku u mojoj interpretaciji! Sad se smejem, jer sam plavuša pobrkala majku i baku u priči…

 2. Kad vidim ovoliko lepote,dođe mi da zaplačem! Mnogo volim ovakve stvari. Slike pokazuju kako ljudi znaju da uživaju u životu. Kod nas je sve, ipak, drugačije.

  1. E, nije bila namjera da nekoga rastuzim. Ima kod nas lijepih stvari, jedino ih mozda uvijek ne cijenimo dovoljno. Oni svoje jako cijene, postuju i ponose se svojim.

Komentari su onemogućeni.