Prica o grancici imele

DSC_0323

Imela je zimzeleni zbun posebno popularan u Danskoj u vrijeme bozicnih praznika, a stotinama godina poznat iz nordijske mitologije, povezivan sa raznim vjerovanjima kao sto su vjerovanje da je mogao otjerati nevolje, carobnjake i nesrecu, pa su ga zato ljudi vjesali iznad vrata. Kazu da je imela kriva za smrt Baldera boga svjetla. Njegova majka Frigg je sklopila dogovor sa svim zivim bicima da njenog sina Baldera niko nece povrijediti niti mu uciniti nazao. Jedino je zaboravila zbun imele koji je rastao visoko i  bio dobro sakriven. To je iskoristio Loke i ubio Baldera strijelom koju je napravio od grancice imele.

Vjerovanja oko imele su razlicita od zemlje do zemlje, ali se u mnogim zemljama ovaj zbun koristio kao lijek za razlicita oboljenja. Zbun imele razvije pocetkom zime sitne kao biseri bijele bobice, a zelene grancice imele sa bobicama i crvenim masnama dospijevaju u vrijeme prije Bozica u trgovine. Imela je dobila i neka simbilicka znacenja kao na primjer neduznost i cistoca, a poljubac ispod imele je znak ljubavi. Staro vjerovanje kaze da se smiju poljubiti sve djevojke koje prodju ispod grancice imele, ali i da se djevojka koja ne dobije poljubac ispod imele nece udati naredne godine.

Bozicne tradicije oko imele poticu iz Engleske, a pored svih vjerovanja, imela je zaista prelijep prirodni bozicni ukras. Slazete li se?

Da li ste culi za jos neko vjerovanje vezano za imelu?

Zelim vam ugodan i lijep vikend!

Jedan komentar na “Prica o grancici imele”

Komentari su onemogućeni.