Jesen na stolu

Jesen je godisnje doba koje nam nudi obilje plodova, raznovrsnog povrca i slatkog dozrelog voca, uzivamo u njima, spremamo ih za zimnicu, pravimo kolace, mirisne pite od jabuka, marmelade i sokove. Medjutim, ne zaboravimo dorucak, koji isto tako moze biti jesenji. Ako svako jutro jedemo isti dorucak, ako nam nedostaje ideja ili ako imamo obicaj zanemarivati i zaboravljati dorucak, jesen nas zaista moze inspirisati.

  • Skuhati kasu od omiljene zitarice, na primjer od heljde ili quinoa kasu. Kase od zitarica se mogu kuhati u vodi, mlijeku, ili pola mlijeku-pola vodi, ali i u vodi u koju se doda malo kokosovog mlijeka. U kasu dodati malo cimeta i pokoji ljesnjak ili badem ili malo kokosovog brasna. Prilikom kuhanja kasa od zitarica dodati malo soli.
  • Razeni kruh sa medom i  jesenjim vocem kao sto je jabuka je brza i zdrava varijanta jesenjeg dorucka, pogotovo za radne dane.

Za one koji nisu ljubitelji kasa od zitarica, rjesenje je jogurt sa domacim muslijem, medom i jesenjim vocem.

Dorucak je obrok koji nikako ne smijemo zanemarivati i bez obzira koliko rano ustajali, vrijedi ustati 10 minuta ranije i posvetiti se dorucku.

Jedete li redovno dorucak?

6 odgovora na “Jesen na stolu”

  1. Meni je doručak najomiljeniji obrok.
    Na žalost zbog užurbanog tempa u tjednu rijetko kad stignem pojesti pravi doručak kakav volim pa to obično bude nekaj na brzinu, ali to nije to.

  2. rijetko mi se desi da izadjem bez dorucka (ako bas ako jurim ili kasnim–zgrabim snjitu kruha, jabuku i saku orasa pa jedem na vozu), ali obicno ostavim bar 20 minuta za dorucak, da u miru jedem i puna zeluca krenem u pohode dana =) najcesce jedem ovasne pahuljice, a unutra natrpam i orase/bademe, med, brusnice, sjemenke.. sta god mi se zadesi pri ruci =)

  3. Bez doručka ne izlazim, obrok koji ne preskačem ni pod kojim uvjetima. Nekada slani, nekada slatki, nekada kuhani, ….., ovisno koliko je ujutro vremena, ali za sjesti za stol i pojesti doručak uvijek ga osiguram.

Komentari su onemogućeni.