Jesen na stolu

Jesen je godisnje doba koje nam nudi obilje plodova, raznovrsnog povrca i slatkog dozrelog voca, uzivamo u njima, spremamo ih za zimnicu, pravimo kolace, mirisne pite od jabuka, marmelade i sokove. Medjutim, ne zaboravimo dorucak, koji isto tako moze biti jesenji. Ako svako jutro jedemo isti dorucak, ako nam nedostaje ideja ili ako imamo obicaj zanemarivati i zaboravljati dorucak, jesen nas zaista moze inspirisati.

  • Skuhati kasu od omiljene zitarice, na primjer od heljde ili quinoa kasu. Kase od zitarica se mogu kuhati u vodi, mlijeku, ili pola mlijeku-pola vodi, ali i u vodi u koju se doda malo kokosovog mlijeka. U kasu dodati malo cimeta i pokoji ljesnjak ili badem ili malo kokosovog brasna. Prilikom kuhanja kasa od zitarica dodati malo soli.
  • Razeni kruh sa medom i  jesenjim vocem kao sto je jabuka je brza i zdrava varijanta jesenjeg dorucka, pogotovo za radne dane.

Za one koji nisu ljubitelji kasa od zitarica, rjesenje je jogurt sa domacim muslijem, medom i jesenjim vocem.

Dorucak je obrok koji nikako ne smijemo zanemarivati i bez obzira koliko rano ustajali, vrijedi ustati 10 minuta ranije i posvetiti se dorucku.

Jedete li redovno dorucak?

6 odgovora na “Jesen na stolu”

  1. Meni je doručak najomiljeniji obrok.
    Na žalost zbog užurbanog tempa u tjednu rijetko kad stignem pojesti pravi doručak kakav volim pa to obično bude nekaj na brzinu, ali to nije to.

  2. Najdraži obrok i uvijek se veselim doručku. Jedem žitarice s voće, jogurt, kuhane kašice s voćem, ma što god mi padne na pamet. 🙂

  3. rijetko mi se desi da izadjem bez dorucka (ako bas ako jurim ili kasnim–zgrabim snjitu kruha, jabuku i saku orasa pa jedem na vozu), ali obicno ostavim bar 20 minuta za dorucak, da u miru jedem i puna zeluca krenem u pohode dana =) najcesce jedem ovasne pahuljice, a unutra natrpam i orase/bademe, med, brusnice, sjemenke.. sta god mi se zadesi pri ruci =)

  4. Bez doručka ne izlazim, obrok koji ne preskačem ni pod kojim uvjetima. Nekada slani, nekada slatki, nekada kuhani, ….., ovisno koliko je ujutro vremena, ali za sjesti za stol i pojesti doručak uvijek ga osiguram.

Komentari su onemogućeni.