Jeste li za kavu?

DSCN0790

Ja jako volim kavu, posebno ujutro i svaki dan krene naopako kada ne popijem kavu. Da li je to zbog kave ili zbog izostanka samog rituala, ne znam. Ujutro pijem filtriranu kavu sa malo mlijeka i iz velike solje. Volim i popodnevnu kavu, ali nije neophodna, a ako je pijem popodne onda je to manja solja i jaca kava koju kuham obicno na tradicioanalni nacin, a instant kavu pijem samo kada nema druga. Ljeti je drugacije, dani su duzi i svijetliji, vise se boravi napolju, pa je i potreba za kavom drugacija. A i priznacete ljeto i sunce i kava na nekoj terasi pravi je uzitak.

Kava je i sinonim za lijepe trenutke odmora, razgovora sa prijateljima, za pauze na poslu i mnogo toga i dio svakodnevnice mnogih ljudi. Dobra solja prave kave uz casicu likera dobar je i zavrsetak vecere. Oni koji ne piju kavu misle da je svejedno kakva je, ali svi koji je vole znaju sta je dobra i prava.

la-cafetiere-kaffemolle
Nekada su nase bake i majke przile sirovu kavu i mljele je rucno, a onda su se pojavile przionice svuda naokolo koje su przile i mljele kavu,  mljevene kave postajalo je sve vise, tako da je ona u zrnu lagano nestajala sa polica. Nije vise mirisala isto, a cesto su stariji znali reci da ni kava vise nije ista kao sto je bila.

Unazad nekoliko godina kava u zrnu se pocela na danskom trzistu vracati na velika vrata, a u svim bolje opremljenim radnjama se kava mogla i samljeti. Kava u zrnu je tako malo skuplja, ali i daleko bolja, a jedini problem je sto se u trgovini samelje cijela vrecica, sto nije dobro ako je ne namjeravate odmah potrositi.

Tako su se pomalo poceli vracati mlinovi za kavu, oni klasicni elektricni, kao nekad. Ni tu se nije stalo. Rucni mlin je tek pravi pogodak. Isto kao nekad. Pripremanje kave tako moze opet biti ritual, kao nekada.

Ono sto je vazno znati oko mljevenja kave je:

 • Mljevena kava ne smije stajati vise od 5 dana
 • U elektricnom mlinu kava se ugrije dok se melje, sto steti aromi, dok se u specijalnim radnjama za kavu kava moze “hladno” samljeti, jer se  tako sacuva aroma
 • Samljevena kava se treba malo “odmoriti” i ne kuhati neposredno nakon mljevenja. Frisko samljevena kava obicno i jako pjeni.

DSCN0558

Volite li kavu, kakvu najvise, koliko je pijete? Sta je za vas dobra kava?

Photo kredit 2

15 odgovora na “Jeste li za kavu?”

 1. Kafu veoma volim i pijem svakog dana bar 3 soljice dobre jake klasicne kafe sto bi mi rekli turske. Prije jedno 15 god kafa se kod nas tesko nabavljala tj bila je skupa, bila kriza i onda smo kupovali sirovu kafu pa je sami przili na vatri i onda mljeli. Kod nas jos uvijek ima par przionica u gradu u kojima se kafa melje direktno pred kupcima i onda mirise mmmmmm

 2. Veliki sam coffee snob i ne mogu piti svakakvu kavu. Instant kavu ne smatram kavom 🙂
  Redovito je pijem s mlijekom, vani uglavnom cortado, a doma koristim aeropress.
  Zadnjih godina sve vise volim svijetlo przenu kavu (nordijski trend), koja ima odlican ukus kad se pomijesa sa steamed milk.
  Kad god putujem, prvo istrazim dobre coffee barove, jer mi nista ne moze pokvariti (ili uljepsati) dan kao kava.

  Kad dodjes u Kbh, evo ti lista meni dragih mijesta:

  The Coffee Collective
  Sort kaffe & Vinyl
  Risteriet
  Kontra
  Sweet Treat

 3. Volim kafu, jako. Ustvari, volim jako te dve kafe koje pijem na dan, polako natanane. Svaka preko tih mi je previše, budi mi nemir i nervozu. Jedna ujutro obavezno, ove što pijem oko 4-5 nisu redovno na meniju:)
  Najviše uživam u turskoj kafi. Ako baš moram, ondak popijem kapućine a instant kafe mi ne prijaju.
  Najbolja kafa koju sam ikad pila je istambulska kafa koju su mi samleli na mestu pa sma ponela kući i još dugo uživala:)
  Nisma ni znala da kada se samelje da mora da se popije tako brzo…

 4. Kuvaj kafu, stižem! I spremi ove mafine. A mogu i čokoladni.

  Volim kafu. Jednostavno, volim. Dosta je i pijem i uživam u svakom ispijanju. A ponekad i okrenem šolju, kao u stara, dobra vremena.

 5. Volim kafu…. jos se sjecam kao dijete onog mirisa svjeze isprzene kafe, pa poslije onog rituala kad se kafa melje, pa komsinica dodje kod mame i one onda piju kafu…..

  Volim da mi dan zapocne sa velikom solje kafe sa 10%-nim mlijecnim kremom. Popodne kad dodjem s posla, obicno pravimo ili capuchino ili esspresso ….( instant kafu uopste ne volim i ne koristim je).

  Ponekad volim da svratim u Starbucks il Good Earth i popiti njihovu kafu

 6. Jako mi se sviđa ovaj post o kavi, i volim kavu, bez jutarnje ne mogu, a kasnije mi više nije potrebna pa pijem uglavnom čajeve. Bilo uz kavu ili uz čaj mislim da ovaj odličan muffin koji tako mami ne bih propustila 🙂

Komentari su onemogućeni.