Maniok, yuca ili kassava {smedje, dugacko povrce na fotografiji iznad} nije najpoznatije povrce na evropskom kontinentu iako hrani milione ljudi na svijetu. Potice iz Juzne Amerike, a trgovci robovima su ga nekada prenijeli u Afriku gdje je i danas jedan od vaznijih izvora ugljenih hidrata. Odatle se ovo korjenasto povrce prenijelo u Aziju, Indiju, Filipine i dalje. Kora mu moze biti malo ljepljiva i presvucena na dijelovima bijelom naslagom, a ispod smedje kore nalazi se jedan ruzicasti sloj i oba se lako gule.

Ono sto je zanimljivo za ovo povrce je da je u sirovom stanju otrovno, jer sadrzi linamarin {konvertira u cijanid} koji zagrijavanjem iscezne zbog cega se ne smije jesti sirovo, a nakon kupovine najbolje ga je dobro oprati i pripremati sto prije, najduze nakon jedne sedmice. Podatak o cijanidu ne treba da zastrasi, jer se ovo povrce i pored toga priprema u mnogim kuhinjama u svijeta i nema opasnosti od dobro opranog, oguljenog i skuhanog.

Smatra se povrcem koje ce u buducnosti igrati vaznu ulogu kada jednom kako se predvidja ne bude dovoljno psenice  ili uopste hrane zbog klimatskih promjena i porasta stanovnistva na zemlji.

U Brazilu koji je jedan od najvecih uvoznika psenice na svijetu cija cijena je ujedno i u porastu brasno proizvedeno od kassave moze zamijeniti veliki dio psenicnog brasna na cemu rade brazilski i danski istrazivaci zajedno ispitujuci svojstva ovog brasna. Posto ne sadrzi gluten, brasno kassave ne posjeduje potrebnu elasticnost u toku mijesenja tijesta.

Dosadasnja istrazivanja pokazala su da do 20 % kassava brasna u kruhu ne mijenja kvalitet, a u kolacima i slatkim proizvodima i do 50 %. Radi se i na tome da se proizvodi u toku istrazivanja testiraju medju potrosacima kako bi se znalo da li ce se gotovi proizvod i ukusan i prihvacen medju potrosacima u Brazilu.

Kassava se koristi za supe, variva, pomfrit i mnoga druga jela, a iako u sirovom stanju sadrzi otrov, ovom povrcu se pripisuju i mnoga svojstva koja mogu povoljno uticati na neka oboljenja.

Photo kredit 2

Jedan komentar na “Kassava, povrće budućnosti”

  1. Pa mogla bih ga kupiti da imam kad se naljutim na muza. Da mu ugodim malo. Hahaaaha.

Komentari su onemogućeni.