Kultni dzemper Sare Lund

5816938-sl

Vise od 120 zemalja je kupilo tri sezone danske serije “Forbrydelsen”, broj gledalaca je daleko premasio cuvenu americku seriju “Mad Men”, a Engleska je jedna od zemalja u kojoj je serija izrazito popularna. Ne zna se da li su Englezi vise fascinirani serijom, glavnom zenskom junakinjom Sarah Lund, atipicnom zenom, losom za komuniciranje s drugima, zenom koja ide uz vjetar i nije vodjena zeljom za priznanjima niti materijalnim ili njenim dzemperom zbog kojeg je cak pokrenuta i strana www.sarahlundsweater.com. Iza ovog kultnog dzempera stoji firma Gudrun & Gudrun ciji su vlasnici dvije kreatorice sa Farskih Ostrva, a cijena dzempera je 280 eura. Veliki fanovi serije su i Princ Charles i njegova Camille, pa su tokom posjete Danskoj cak bili i na snimanju, a Camille dobila dzemper, za koji kazu da je jedan od karaktera ove serije.

Da li su Englezi opsjednuti ovom serijom iz razloga sto su obe zemlje i Danska i Engleska zemlje mracnog i skoro jednako loseg kisnog vremena ili jednostavno sto na ovaj nacin mogu upoznati dio danske kulture, jezika, navika i slicno. Mnogi su gledajuci danske serije na primjer bili iznenadjeni sto djaci svoje predavace oslovljavaju sa ti i imenom sto je u mnogim zemljama nedopustivo.

Ako se sjecate, ranije smo govorili o tome da kao turist mozete trcati kroz Kopenhagen {ovdje} sto je nakon prikazivanja ove serije u Engleskoj postalo jako popularno, pa tako turisti dok trce pored gradjevina koje prepoznaju iz serije govore replike glavnih glumaca. Za fanove ove serije je cak i The Guardian objavljivao mali kurs danskog za pocetak nove sezone serije.

Englezi nisu naviknuti citati prevod dok gledaju filmove ili serije, pa je prikazivanje nekoliko novijih danskih serija i u tom smislu iznenadilo engleske kanale, te su nakon danskih poceli otkupljivati i druge kvalitetne strane serije.

FORBRYDELSEN TIL BT btintern

Protiv jedne vlasnice prodavnice vune i strikanih stvari u Danskoj je nedavno pokrenut tuzba, jer je u svojoj radnji izlozila ostrikan dzemper po uzoru na dzemper iz serije i prodavala vunu i semu za strikanje. Vlasnica se nije dala zastrasiti, te je njen advokat trazio da dizajnerska firma Gudrun & Gudrun dokaze da je zvijezda odnosno mustra sa dzempera izvorna mustra sa Farskih Ostrva. Jos uvijek nije dobila odgovor, a semu za strikanje prodaje i dalje ne samo u Danskoj nego sirom svijeta.

6073532-

Spretni ovaj svjetski poznati dzemper mogu isplesti sami, a upute oz dzemperu i sve o seriji moze se naci u “The Killing Handbook”.

Da li se kod vas prikazivala neka danska serija i da li ste je gledali?

Photo kredit: BT.dk

5 odgovora na “Kultni dzemper Sare Lund”

  1. Ja nisam primetila da je ima u Srbiji, mada nisam neko ko je mnogo ispred TV-a. A deluje mi zanimljivo ovako kako si je predstavila…rado bih pogledala

  2. Kod nas nije, koliko znam, a što se džempera tiče, ništa mi nije bilo gore nego nositi ovako nešto kad sam bila mala, jer se kod nas nose već sto godina, a pletu se na Zlatiboru, od vune. Istina, topli su, ali kako vidim ovu šaru, sve me podseti na to koliko su teški i koliko vuna bocka, a ove šare su neizostavni detalj, kao da ne postoje druge.

  3. Jao ja sam strastveni fan te serije a i Sare. To mi jedna od najboljih serija koje sam ikad gledala. Nisam ni znala za vou zanimljivost oko džempera. Baš je skup. Ma ni na pamet mi nije palo da je taj džemper neki poseban. Mislila sam hladno pa Lund zato voli da nosi 😀

    Trenutno sam opičenjena gledanjem Bron-a. Naravno šveđanka Saga je zauzela posebno mesto u mom srcu. Jel to ime često kod vas? Ili je samo švedsko?

    1. Drago mi je onda da si cula vise o dzemperu. Da, dobre serije imaju Danci, a i filmove. Nekidan sam gledala Zenu u kavezu, odlican je po istoimenoj knjizi. Saga nije dansko ime, bar ga nisam nesto cula 🙂

Komentari su onemogućeni.