Mala zemlja – veliki kuhari

Posljednjih nekoliko godina sve se vise govori o staroj nordijskoj kuhinji, a za to su prvenstveno zasluzni mladi, kreativni danski kuhari. Najjednostavnije namirnice sjevera oni carobnim prstima na nove i zanimljive nacine pretvaraju u kulinarske umjetnine, kojima se divi cijeli svijet.

Noma – najbolji restoran na svijetu

Restoran Noma (skracenica od Nordisk Mad sto znaci nordijska hrana) smjesten je u starom brodskom skladistu u Kopenhagenu. Glavni kuhar restorana Rene Redzepi i Noma restoran, vlasnici  2 Michelin zvijezde, trenutno su i najbolji restoran na svijetu. U autenticnom ambijentu sarmantne gradjevine u kojem vlada jednostavni skandinavski stil, nema klasicnog luksuza, pa ni stoljnjaka na stolovima, a u uzavreloj atmosferi Nomine kuhinje izgara tim kuhara da bi svojim gostima, koji su ne rijetko doputovali iz drugih zemalja, pruzio vrhunski gastronomski dozivljaj.

Namirnice sa Nominog jelovnika su lokalne i sezonske, sto svemu daje posebnu notu. U Nomi se hrana ne sprema na maslinovom ulju, niti mozete naruciti italijanski inspirisanu tjesteninu, a ni brazilske jagode usred zime.

Na jelovniku su plodovi mora, kojim je Danska okruzena, zitarice, sjemenke, svjezi maslac, celer, sparoge, zelene i bijele, koje se puno uzgajaju u Danskoj, rotkvice, sarene cikle, rijetke biljke i cvijece, koje cesto sakuplja i istrazuje u prirodi i sam glavni kuhar, a neke namirnice nabavljaju i sa Grenlanda ili Farskih Ostrva. Suseni bakalar i usoljene haringe, plodovi mora, marinade od meda, most od najboljih danskih jabuka, jagode i maline, vocni sirupi, umaci od tamnih nordijskih piva i zacinsko bilje samo su djelic onoga sto Noma nudi. Recept iz davnina na nov, moderan nacin je ideja vodilja restorana Noma, kojim se Danci ponose.

 Glazed Reindeer Tongue and Topaz Apple.

Slow-roasted Baby Celeriac in Goat Butter and Aromatic Herbs, Sorrel, and Gotland Truffles

Za vecerati u Nomi potrebno je rezervisati sto, za koji se ceka i do 3 mjeseca. Ja nisam bila u Nomi, ali se nadam da cu jednom dozivjeti ugodjaj ovakvog restorana.

Sve slike su posudjene sa Flickr.com.

8 odgovora na “Mala zemlja – veliki kuhari”

  1. E o Mišelin zvezdicama možemo samo da sanjamo ovde u Srbiji, ali doduše u Hrvatskoj sam videla do apostije neki restorani na moru, mislimu Istri sa zvezdicama. Kakva jednostavnost, kakva lepota.

Komentari su onemogućeni.