Napulj knjiga broj 4: Prica o izgubljenom djetetu

Nakon gotovo 2000 stranica i cetvrte i posljednje u nizu Napulj-knjiga poslozi se cijela prica o dugom i komplikovanom prijateljstvu dviju prijateljica od nestasluka sestogodisnjih djevojcica koje izgube svoje lutke do dilema zena u zrelim godinama, prijateljstvu prepletenom ljubomorom, iskusenjima, rivalstvom, takmicenjem, utrkivanjem, ali i toplinom i odanoscu. Svaka od cetiri knjige je dozivljaj za sebe, a snagom cetvrte knjige budete jednostavno nagradjeni nezaboravnim dozivljajem koji ce vas pratiti i danima nakon sto ste zavrsili s citanjem sve cetiri knjige.

Procitaj takodje Groznica zvana Elena Ferrante

Kroz sve cetiri knjige saznajemo o istoriji i zivotu u Napulju ispricanom kroz zivote Elene i Lile cije prijateljstvo cesto biva stavljeno na probu, radnja cetvrte knjige  se desava od kraja sedamdesetih do 2010. godine, a u sredistu price je nestank Liline cetverogodisnje djevojcice koju je Lila nazvala po davno izgubljenoj Eleninoj lutki.

Nakon teskog djetinjstva dvije prijateljice se bore da se udalje od radnickog kvarta u kojem su odrasle, Eleni to polazi za rukom, seli se u Firencu, stice porodicu, postaje pisac i krece se u visim slojevima drustva, dok Lila ostaje u Napulju gdje se njena shvatanja i principi cesto kose sa okruzenjem i gdje je u vjecnom  konfliktu sa svima. Elena je i pored svega nesigurna i svjesna svojih mana i ogranicenja vjecno se dokazuje i zeli biti priznata, dok je Lila sama svoja. Elena se nakon razvoda vraca u Napulj i dio grada zbog kojeg je nekad cinila sve da ode sto dalje i zivoti im se ponovo ispreplicu, a burno prijateljstvo nastavlja. Klasne razlike, mafija, nasilje, polozaj zene u tadasnjoj Italiji, zemljotres 1980. godine obiljezavaju ovaj cetvrti dio Napulj-knjiga, a kao i u prethodna tri dijela tu je bogati jezik, znacajna galerija likova, imena i mjesta koja koja treba posloziti citajuci.

Knjiga

Knjiga 2

Photo credit 1