Danasnja preporuka za gledanje u ljetnim vecerima je “Narandzasta je nova crna” serija koja se, bitno je napomenuti, lako moze pretvoriti u binge-watching ili visesatno gledanje epizode za epizodom, a u ovom slucaju i nekoliko sezona.

Netflix serija Orange is the New Black cija se peta sezona upravo pocela prikazivati je pogled u zenski univerzum slican onom koji nam je priblizila kultna serija Sex and the City, onakav kakav jeste, njezan, istovremeno jak, ali ovog puta smjesten u najgore moguce situacije unutar zenskog zatvora Litchfield.

Radnja koja je podjednako i komicna i dramaticna prati cijelu galeriju likova medju kojima je glavna figura Piper Chapman koju mladalacka nepromisljenost mnogo godina kasnije dovede u zatvor, galeriju likova sa najrazlicitijim zivotnim pricama, porijeklom, prosloscu, sudbinama, tugama, porocima i bremenom koji nose, a svaki od likova upoznajemo kroz radnju koja se uporedo vraca i na neke detalje iz proslosti koja najcesce nije bila nimalo ruzicasta, a koji doprinose da lik bolje upoznamo ili shvatimo.

Pored tipicnih prica o zivotu zatvorenika, snalazljivosti, dovijanju da od nicega naprave nesto, grupisanju, nasilju, teskim psihickim stanjima, situacijama koje dovode zatvor do tacke kljucanja i slicno serija ujedno obradjuje i problematiku americkog drustva i mnoge drustvene pojave. Zatvor kao minijaturni univerzum u kojem se ogledaju svi slojevi drustva, privatizacija zatvora, narkotici, policijsko nasilje, klasne razlike, rasizam samo su neke od tema koje serija obradjuje.

Orange is the New Black je jedna od najpopularnijih Netflix serija, a bazirana je na knjizi “My Year in Women’s Prison” Piper Kermans.

Procitaj sljedece Carrie vise ne zivi ovdje