Ovaj neobican cvijet iz porodice Myrtaceae naziva Callistemon viminalis, na engleskom “bottlebrush” ili cetka za pranje boca potice iz Australije gdje raste u obliku zbuna ili manjeg drveta, pocetkom ljeta cvjeta obilno u plameno crvene mirisne cvjetove koji podsjecaju na cetke za pranje boca ili skidanje prasine.  U nasim uslovima najbolje ga je drzati u saksiji koja se moze prenositi, pa se iz toplijih prostorija u kojima se cuva zimi ljeti moze preseliti na terase, suncem bogata mjesta zaklonjena mjesta ili staklenike.  Zimi mu nije potrebno puno vode, nego se tek povremeno malo zalije u periodu odmora kako bi sljedeceg ljeta procvjetao u ove neobicno lijepe cvjetove.

Procitaj takodje Cvijet koji mirise na cokoladu

2 odgovora na “Neobično cvijeće – Bottlebrush”

  1. Ovo je u mom rjecniku biljka sa cetkama za pranje flasa :-). Lijepo izgleda i vidjal sa je ponegdje kod nas ali se nikad nisam potrudila da saznam kako se stvarno zove.

  2. Divan cvet i ima ga ovde u izobilju, cveta oko našeg Božića. Veoma podseća na naše božično drvo koje ima slične mada oblikom drugačije cvetove a zove se pohutekava

Komentari su onemogućeni.