Orascici za pranje rublja

421304868_16491_14097320640116952045

Stoljecima se u Indiji i Nepalu rublje pralo orascicima ili zapravo ljuskama plodova voca drveta Sapindus Mukorosse sto se i danas zadrzalo u siromasnijim slojevima stanovnistva koji nisu u mogucnosti da kupe hemijski proizvedene deterdzente.  U Danskoj se ove ljuskice, tzv. orascici mogu kupiti u dobro snabdjevenim prodavnicama zdrave hrane kao i ekstrakt dobijen iz istih. Ljuskice sadrze tvar saponin koja stiti drvo od insekata, a koja zapravo omogucava efektivno pranje rublja. Ovo neobicno sredstvo za pranje rublja bez mirisa se posebno preporucuje ljudima koji imaju osjetljivu kozu ili razne vrste alergija, zatim za pranje djecijeg rublja, posebno onog za bebe. Rublje oprano na ovaj nacin postaje meko tako da upotreba omeksivaca nije potrebna, sto je posebno prakticno za one koji se vracaju na upotrebu platnenih pelena za bebe, a ne zele koristiti omeksivace.

Cetiri do pet prethodno usitnjenih ljuskica se zamota u pamucnu vrecicu i ubaci u masinu za pranje rublja. Ljuskice su preporucljive su za pranje na svim temperaturama i za sve vrste materijala. Vremenom se bijelom rublju treba dodati i neki prirodni izbjeljivac, jer orascici za pranje ne sadrze izbjeljivac kao deterdzenti na koje smo navikli. Ako se zeli dodati malo mirisa opranom rublju, moze se u vodu za ispiranje dodati par kapljica nekog etericnog ulja.

Jednom upotrijebljene ljuskice na nizoj temperaturi se mogu koristiti za jos jedno pranje, a nakon pranja ljuslice se mogu upotrijebiti za recimo kompost ili jednostavno vratiti u prirodu.

PROCITAJ TAKODJE Zasto je zaustavljena prodaja omeksivaca za rublje

421230596_16412_17037992010330551898

 

5 odgovora na “Orascici za pranje rublja”

  1. Već dugo želim isprobati oraščiće, ali nikako da se odvažim, naime kod nas je voda jako tvrda, a čitala sam negdje da kod tvrde vode oraščići ne peru tako dobro pa bih voljela znati kakvo je Vaše iskustvo! Hvala! 🙂

    1. Za pranje u tvrdoj vodi trebalo bi vise ljuskica, jer je pranje otezano u tvrdjoj vodi. Bijeli ves nakon duzeg pranja treba izbijeliti, jer moze postati sivkast.

Komentari su onemogućeni.