Peugeot, kraljevski mlin za biber

50435200402_peugeot_paris_u_select_peberkvaern_sort_lak_12_cm-p

Crni biber je jedan od najvise upotrebljavanih zacina u nasim kuhinjama i ujedno najvise koristen zacin u svijetu, najvise ga kupujemo samljevenog, a sve vise susrecemo i bibere raznih boja. Svi su zapravo sa iste biljke, zeleni je nezreo, crni osusen, crveni se dobija ostavljanjem na biljci dok sasvim ne sazrije i tako dalje. Nekada je biber bio jako skup, pa odatle vjerovatno i potice izraz “paprena cijena”.

Svjeze samljeven biber je cesto kao tacka na I u mnogim jelima kojima naglasava i daje jos bolji okus. U nekim restoranima to je i dio usluge da konobari dolaze naknadno sa mlinovima za biber i nude gostima u toku jela svjeze samljeven biber. Jednostavan nacin da se sarmiraju gosti, a da ne kosta puno.

Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih, ali i najkvalitetnijih mlinova za biber je francuski mlin Peugeot sa tradicijom duzom od 170 godina i metalnim mehanizmom. Kazu da su konkurenti imali 170 godina vremena da proizvedu bolji mlin, ali nikome nije poslo za rukom. Nazivaju ga cesto kraljevskim zbog duge tradicije i odlicnog kvaliteta dozivotne garancije.  Dozivotna garancija se sastoji u popravci ili zamjeni samog mehanizma.

Peugeot mlinovi za biber su lijepog dizajna, cesto lakirani, lijepo leze u rukama i ukras su na svakom stolu. Za kuhare su Peugeot mlinovi za biber isto sto i Rolex satovi u svijetu satova.

Koristite li mljeveni biber ili volite samljeti biber neposredno prije serviranja jela?

Photo kredit 1

4 odgovora na “Peugeot, kraljevski mlin za biber”

  1. Imam upravo taj gore, ali sive boje i mat. Koristim bijeli i crni papar, kako kad.

Komentari su onemogućeni.