Pivo uz sir?

DSCN3936

Blizi se vrijeme zimskih praznika, vrijeme okupljanja i druzenja, ali i vrijeme u kojem se dosta vremena provodi u trazenju novih ideja, sastavljanju jelovnika i pripremanju hrane.

Na praznicnom stolu sir je neizostavan, a kako pravilno sloziti platu sa sirom mogli ste ranije procitati ovdje. Danas cemo pricati o jednoj malo neobicnoj kombinaciji, a to je sir i pivo.

Iako mnogi serviraju vino uz sir, ne treba zanemariti ni pivo koje u zadnje vrijeme postaje sve interesantnije kada pricamo o siru. Dobri poznavaoci sira kazu da pivo “ispira” cula okusa, pa tako bolje mozemo osjetiti okus sira posebno ako treba probati vise razlicitih vrsta sira.

Koje pivo uz koji sir

Postoji nekoliko pravila kod serviranja piva uz sir, a koja se ne razlikuju puno od pravila po kojima se odabira vino koje ce se sluziti uz sir. Najvaznije je da se pridrzavamo toga da blag sir ide uz blago pivo, zreliji sir uz jaca piva, ali se isto tako moze poigrati pa uz slani sir posluziti sladunjavo pivo.

 • Najcesece se preporucuje pivo sa okusom voca ili bobicastog voca, jer se odlicno slaze uz vecinu sireva.
 • Kozji sir se slaze sa pivom koje ima karamelizirani okus
 • Plavi budjavi sirevi idu uz snazna piva

Ukratko o sluzenju piva

Kada vec govorimo o pivu uz sir vazno je pomenuti neke male savjete za sluzenje piva kako bi dozivljaj bio kompletan.

 • Jaka i snazna piva se serviraju toplija, a svijetlija piva hladnija.
 • Pivo najbolje prija iz case za pivo
 • Pivo se ne sipa se do vrha, kako bi se bolje mogao osjetiti miris piva
 • Tamna piva se cesto sluze u casama za vino

01

 

Jeste li za vino ili pivo uz sir?

7 odgovora na “Pivo uz sir?”

 1. Ja volim i vino i pivo podjednako i volim s vremena na vrijeme da popijem 1-2 dl uz rucak, mezu ili onako samo. Sto se tice vrste uvijek pijem istu vrstu piva i to nase Niksicko a vino ili domace od mojih striceva ili opet lokalno vino Plantaza i to uvijek crno(Vranac) uz sva jela ribu, sir, suvo. Ja ovo vino znam ponekad i sa kolacima da popijem tako da bi pravi poznavaoci vina i piva vjerovatno za mene rekli da sam izgubljen slucaj ali svako ima pravo da uziva na svoj nacin:-)

 2. Moram priznati da nisam nikada kombinirala sir i pivo,ali evo mi ideje da se i to proba,uvijek sam orijentirana na neko fino vino sa voćnom notom uz sir,ali hvala ti na sugestiji za pivce.

 3. Meni se, iskreno, ni jedna kombinacija ne sviđa, tj. pivo je pivo, a sir je sir. To znači, pivo sa voćnim ili nekim drugim ukusom, sem klasičnog, nije pivo po mom ukusu, a ni navedeni sirevi mi nisu baš prirasli srcu.

  Što se mene tiče, ja podržavam izreku da se gvožđe kuje dok je vruće, a JELEN se pije hladan.

  I još nešto, nisam bila ljubitelj piva sve do trudnoće, a tad sam počela da ga pijem. U tom periodu malo više, sad malo manje, sve u svemu, pila sam ga umesto vode, pa i sad, radije popijem pivo nego kiselu vodu ili gazirani sok.

Komentari su onemogućeni.