Setnja kroz Tivoli

Jedna od stvari koju turisti nikad ne zaobilaze prilikom boravka u Kopenhagenu, je Tivoli, zabavni park u samom centru grada. Otvoren je davne 1843. godine, u njega je navracao i H. K. Andersen, a stoti rodjendan slavio je tokom drugog svjetskog rata, dok je Danska bila pod okupacijom, te su morali dobiti posebnu dozvolu da obiljeze rodjendan.

Tivoli je jedna je od najposjecenijih turistickih atrakcija u Danskoj i godisnje ga posjeti 4 miliona ljudi.

U toku setnje kroz Tivoli moze se zastati pored jezera i osvjeziti se ili probati jedan churro s toplom cokoladom. U ovom zabavnom parku su i mnogi restorani, a mozda je zanimljivo spomenuti restoran Hercegovina sa jelima sa nasih podrucja, koji od 1986. godine nudi stanovnicima Kopenhagena balkanske specijalitete. Njihov “uzmi sam sto” ili ono sto mi zovemo svedski sto je jako popularan, jer mnogi misle da se moze jesti dobro za solidnu cijenu.

Stanovnici Kopenhagena odlaze cesto u Tivoli, to je sastajaliste i mjesto na kom se uvijek nesto dogadja, predstave, koncerti, gostovanja velikih svjetskih zvijezda i mnogo drugih dogadjanja, a posto je ulaz poprilicno skup, mogu se kupiti godisnje ulaznice, koje su dosta povoljnije.

Tivoli je posebno lijep u vrijeme bozicnih praznika u svom punom sjaju.

 

14 odgovora na “Setnja kroz Tivoli”

  1. Mnogi svedi, bar iz mojih krajeva posjecuju Kopenhagen i tivoli, bas u vrijeme bozicnih praznika, ili u rano proljece, jer u Danskoj proljece pocne nekoliko sedmica prije nego kod nas. Najcesce je to jednodnevni izlet, jer voz iz mog grada sitze u Kopenhagen za 3 sata, direktna linija. Idu ranim vozom, provedu dan u Kopenhagenu i uvece se umorni vrate zadnjim vozom. Oni koji imaju vise love rado provedu vikend u Kopenhagenu uz obaveznu posjetu tivoliju. Ja nisam bila u Kopenagenu, osim na aerodromu. Mozda jednom ugovorim susret s blogericom Gocom da se tamo nadjemo…. Bio bi to pravi dozivljaj….

  2. Divan post,tako uživam u ovim predivnim reportažama da sam uvijek imam osjećaj jednim dijelom tamo kroz ove krasne fotke..hvala ti Goco!

Komentari su onemogućeni.