Sta jedu najbolji trkaci

DSC_0173

U jednoj od popularnih knjiga o trcanju Rodjeni za trcanje {Born to run} Christophera McDougalla govori se o Tarahumara Indijancima koji su poznati kao nevjerovatno izdrzljivi trkaci. Mogu trcati kilometre i kilometre, a svoju energiju nose sa sobom u vidu sicusnih chia sjemenki. I kako to obicno biva nije trebalo dugo da sicusne sjemenke osvoje svijet.

Sicusne crne i bijele sjemenke poticu iz Meksika i bile su u hrani Maja i Asteka, a naziv im u prevodu znaci jak ili mocan. Originalne chia sjemenke priznate su kao namirnica u EU nakon duzeg ispitivanja zbog sumnje da mogu izazvati alergijeske reakcije poput kikirikija. Trenutno su pravi hit na svim tzv. superfood listama, magazinima i raznim receptima, a sigurno su na putu da postanu namirnica o kojoj ce se pricati i u 2014. godini.  Mogu se jesti u jogurtu, jutarnjim kasama, musliju, ali se mogu mijesati i u tijesta za peciva i kruh.

Bogate su omega-3 masnim kiselinama i antioksidantima, a potopljene u vodu cine masu slicnu zeleu koja je dobra za probavu.

DSC_0180

Da li ste imali priliku da probate chia sjemenke?

10 odgovora na “Sta jedu najbolji trkaci”

  1. ja sam pocela da ih koristim u sokovima koje sama pravim, i moram da priznam da mi za sada prija 🙂

  2. probala! nisam bas nesto odusevljena okusom, prilicno su mi bezlicne. povremeno kupim smoothie u kvartu za dorucak pa mi tete ubace unutra, zabavno je kad hrska pod zubima.
    u hrvatskim trgovinama zrave hrane su jako skupe, kao i sva ta popularizirana super hrana 🙁

Komentari su onemogućeni.