Tužne patke i žalosni foie gras

foie-gras-jar-(Read-Only)

Jedna britanska organizacija za zastitu zivotinja objavila je nedavno snimke napravljene skrivenom kamerom na jednoj farmi pataka i gusaka koje se uzgajaju za proizvodnju cuvenog luksuznog francuskog specijaliteta foie gras, a potresne snimke su ostale organizacije za zastitu zivotinja rasirile dalje sto je navelo neke od najcuvenijih restorana u Danskoj kao na primjer restoran Michelin restoran Kong Hans da izbrisu foie gras sa jelovnika, a neke producente da zaustave uvoz.

Foie gras je jetra pataka i gusaka koje se u Francuskoj, iako proizvodjaci tvrde drugacije, hrane okrutno i na silu, a hrana bogata masnocom im se spusta u stomak, tacnije u zeludac kroz dugacku cijev nekoliko puta na dan mjesec dana prije klanja. Za to se vecinom koriste muske patke, jer zenske teze podnose ovu torturu. Zbog nenormalnih kolicina kaloricnih mjesavina hrane {cak preko 3 kilograma dnevno} jetra im se uvelicava i u njoj se gomila velika kolicina masnoce zbog cega ima blijedu boju.

145.2

Zbog nasilnog hranjenja na najozloglasenijim farmama u Francuskoj patke cesto povracaju, imaju problema sa ocima i vidom, a cesto uginu zbog bolova i iscrpljenosti. Cesto imaju i ozljede na vratu u obliku rupa usljed ostecenja metalnim cijevima koje im nasilno guraju u grlo.

Ovakav nacin okrutne ishrane zivotinja je zabranjen u Danskoj, ali prodaja samog specijaliteta renomiranih producenata nije, iako ga pojedine trgovine izbjegavaju. 

Snimke koje su izasle u javnost su vise nego zalosne {ako zelite video mozete pogledati ovdje} i tesko je vjerovati da se takva stvarnost krije iza zvucnog imena ovog specijaliteta. 

Photo credit 2

8 odgovora na “Tužne patke i žalosni foie gras”

 1. Mnogo losih i nasilnih postupaka u odgoju zivotinja za hranu se sve vise razotkriva…Nije lijepo cuti o ovakvim obicajima…

 2. Uvijek me ovakve stvari razljute i ražaloste, a zatim se pitam koliko još ovakvih proizvoda jedemo, a ne znamo kako su zapravo nastali, od koga ili čega i na koji način, ….., uh, uh.

 3. Mmmm, obožavam foie gras. Ne mogu se brinuti o patkama. U svijetu pati mnogo djece, žena, od gladi, bolesti, tjeranja na prostituciju, kradjom djece, rat tamo, poplave vamo…

  Patke hrane previše, kokoši i gice žive zbijeni kao sardine u konzervi, zečeve ubijaju zbog krzna…

  Fer – nije fer, ali ima mnogo više druge nesreće u svijetu. I jeste šteta, ali ja stvarno obožavam foie gras.

 4. Monica nam je objasnila kako nije loše uzrokovati “male” nesreće živim bićima dok god postoje one koje nazivamo “većima”.
  Kad nestanu poplave, glad u svijetu, bolesti, prostitucija i slično, Monica će prestati jesti foie gras mada ju stvarno obožava. Tada ju valda više neće obožavati.
  Dok svijetom ne zavlada opće blagostanje i ne nastane zemaljski raj, možemo mirne duše nekim manjim bićima od života raditi pakao. Kako lijepo, da se rastopiš od miline.
  Nije čudo što nakon ovog komentara više nitko nije komentirao. Većina ostane bez riječi i sa mučnim osjećajem u želucu. Srećom, meni se prsti nisu oduzeli 🙂

  1. Nato, to je tvoje tumacenje.

   Ja mislim da je uzasno sta se radi i tim zivotinjama, i drugim zivotinjama. Mnoge (vecina?) zivi u losim uslovima. Mnogo gica u Danskoj ugine godisnje, jer su zgurane na suvise malo prostora. Kokosi zive u kavezima u kojima ne vide svjetlost dana, a takodjer su zbijene jedna uz drugu. Prelijepe nevine zivotinje bivaju ubijene da bi zene nosile bunde. To je cinjenica i ja se svega toga grozim.

   Cinjenica je takodjer da mnogo volim foie gras. Ima divan ukus. Ne kupujem ga, mislim da ga u zivotu nikad nisam kupila, ali ako mi je serviran kao dio menija na tanjuru, uzivam u njemu, jednako kao sto uzivam u kajgani u hotelu (a ne znam jesu li od jadnih zguranih kokosiju u kavezu), nosim kozne cipele i jakne, a ne znam kako su tretirane zivotinje koje su zbog mojih cipela, torbe i jakne ubijene.

   To radis i ti. Sigurna sam da ne hodas u pamuku od glave do pete, da nikad ne jedes hranu “sumnjivog porijekla” ili da ne koristis proizvode testirane na zivotinjama. A postoje velike sanse da nisi vegan.

   Veliki pozdrav.

Komentari su onemogućeni.