Zasto je EU protiv puzica sa cimetom

Kanelsnegle_med_for_801611y

Nedavno su objavljena EU-pravila o kontroli kolicine cimeta koju pekari stavljaju u peciva i kolace. Radi se zapravo o stetnom sastojku kumarin koji se nalazi u cimetu i koji u ekstremnim kolicinama moze biti stetan za bubrege i jetru i to narocito kod ljudi koji imaju genetski smanjenu funkciju jetre. Bozicni kolacici ce moci i dalje sadrzavati cimet u dosadasnjim kolicinama, jer se jedu jednom godisnje ili ponekad, za razliku od puzica sa cimetom koji su jako omiljeni medju Skandinavcima i jedu se tokom cijele godine, zapravo su toliko omiljeni da su se Svedjani izborili da njihove ’kanelbullar’ {peciva sa cimetom} budu izuzeta, jer se radi o svedskom tradicionalnom pecivu koje ima i svoj praznik.

Sto se tice puzica, dozvoljena kolicina koja se preporucuje je 15 mg kumarina na 1 kg tijesta, a istrazivanje koje je obuhvatilo danske pekare pokazalo je da polovina pekara trenutno i radi po receptima koji odgovaraju EU propisima, a druga polovina ce po odluci Ministarstva za zdravlje morati drasticno smanjiti kolicinu cimeta i potraziti nove recepte.

Cimet se osim u kolace dodaje u industriji u neke produkte za dorucak, cajeve, kekse, zvakace gume i ostalo, volimo ga u kolacima i pitama sa jabukama, u kompotima i cajevima, a cesto se posipa i na cappuccino.

Koji je cimet pravi, a koji ne

DSCN1480

{Cimet iz Sri Lanke}

Pravi cimet {Cinnamomum verum} dolazi iz Sri Lanke i skuplji je od Cassia cimeta koji se naziva i kineski cimet i koji zapravo sadrzi stetni sastojak kumarin. Cassia cimet je najcesci na trzistu i uopste u industrijskim proizvodima, jer je jeftinijii i lakse se do njega dolazi.

Kumarin stetni sastojak u cimetu prema EU zdravstvenim preporukama ne bi trebalo da prelazi 0,1 mg po kilogramu tjelesne tezine dnevno.

Posto ce cimetu pridaju razna ljekovita svojstva savjetuje se da se ne ide u paniku vec shvati da je vazno izabrati pravi cimet. Na dekleraciji bi trebalo pisati odakle cimet dolazi ili latinski naziv istog, a sto je posebno vazno ako se cimet stavlja u nesto sto ce jesti manja djeca. 

Tako je cimet glavna tema razgovora ovih dana koja se nimalo ne dopada pekarima, jer su puzici sa cimetom jedno od najprodavanijih peciva.

Koliko koristite cimet?

8 odgovora na “Zasto je EU protiv puzica sa cimetom”

  1. Ja ga koristim svakog dana u kombinaciji sa ovsenom kašom za doručak a i preporučujem ga svima, naročito roditeljima, jer povoljno deluje na glikemijski index. Kad pročitam ovakve stvari dođe mi da prestanem da jedem.

  2. Volim kolače koji sadrže cimet, ali jedem ih možda jednom mjesečno ili rjeđe tako da nema straha. Sjećam se da je bila priča i kod nas s tim cimetom i kao samo Kotany mljeveni cimet ne sadrži štetne sastojke, mada vidim da je i to bila samo reklama.

  3. Informativan clanak, hvala. Ja najvise volim cimet u domacem kolacu s jabukama (ili u piti s jabukama). Imam ga doma, ali ga rijetko koristim. I rijetko ga inace jedem. Puzice s cimetom pojedem mozda dva puta godisnje, ja nisam bas luda za slatkim 🙂

  4. Na razne nacine: moja mama je dijabeticar i ima probleme sa hronicnim gastritisom, jede svakodnevno ovsene pahuljice kuvane na vodi sa cimetom i malo suvog grozdja. Ja volim da popijem solju toplog mleka sa kasicicom meda i pola kasicice simeta. Osim toga, sastavila sam jednu smesu za hladne dane- med, cimet i djumbir i to dodajem u zeleni caj kao prevenciju prehlade. Takodje, volim kombinaciju sutlijas-pirinac i jabuke kao dezert…..Nadam se da nismo zakacili taj cimet sto ne valja.

  5. Ja svaki dan jedem cimet u kašici za doručak a nisam znala da može da bude štetan. Gde u DK nalaziš pravi cimet?

    1. Jedini sto sam kupovala pravi je Urtekram kanel u staklenoj bocici {ne u limenom pakovanju} treba pisati pozada na njemu da je pravi cimet. Moze se kupiti u Kvickly-ju.

Komentari su onemogućeni.