Zasto su engleski vegeterijanci protiv nove novcanice

topelement

Ovih danas je Bank of England u jednom tweet potrvrdila sumnju engleskih vegeterijanaca i vegana da su se za pravljenje nove novcanice od 5 funti koristili neki sastojci zivotinjskog porijekla sto je razljutilo mnoge, pa je tako pokrenuto i sakupljeno preko 40 000 potpisa da se prestane sa upotrebom zivotinjskih sastojaka u novcanicama koje moraju koristiti.

Novcanica je jako sigurna i zasticena od falsifikovanja, izuzetno jaka, nije je lako pocijepati i otporna je na vodu, cak i pranje u masini za ves, ali sadrzi zivotinjsku mast najcesce govedju koja se koristi i za proizvodnju svijeca i sapuna sto narocito vegani i svi koji se bore za zastitu zivotinja ne zele da prihvate i ideja im se nimalo ne dopada.

U Danskoj ovo i ne bi bio veliki problem, jer vegani jednostavno ne bi koristili novcanicu, ali u Engleskoj je jos uvijek rasirena upotreba gotovine, pa su engleski vegani prinudjeni imati novcanicu u rukama.

Za razliku od Engleske upotreba gotovine u Danskoj je sve manja, da je se cak i proizvodnja kovanica i novcanica zatvara nakon 1000 godina postojanja, radnici otpustaju, a proizvodnja seli u inostranstvo, jer se za danasnji obim stampanja novca ne isplati imati fabriku, a sve se vise govori o tome totalnom ukidanju gotovine u buducnosti. Veliki broj banaka je presao u “banke bez gotovine” gdje ne mozete ni placati, ni podizati gotovinu, nego se sve obavlja putem kartica sto je ujedno i velika bezbjednosna prednost za zaposlene radnike, a da se ne govori o ustedi za transport novca.

Od pocetka osamdesetih godina u Danskoj se koristi kartica kojojm se moze placati i na najmanjim mjestima za kupovinu, a danas je placanje mobilnim telefonima sve vise aktuelno, telefonom se moze placati i na svakom standu na trznici, tako da ni novcanik, a ni kartica vise nisu neophodni.

Photo credit 1

Jedan komentar na “Zasto su engleski vegeterijanci protiv nove novcanice”

  1. Od kako je omogućeno plaćanje karticama skoro na svakom mestu (kod nas još jedino nije na pijacama na tezgama), meni je svanulo, jer ne podnosim da držim papirne novčanice u rukama. Gde god mogu plaćam karticom, a gotovinu i ne nosim u novčaniku.. ( na pijacu ide moj muž 😀 ) A ovo sa lojem u novčanicama… ma bljak

Komentari su onemogućeni.