DSC_1567

Dudovi su nesto cega se jasno sjecam iz djetinjstva, zreli, mekani i slatki visili su kao kupine na drvetu i od tezine sokova i zrelosti padali na zemlju, bojili nam usta i ruke u modro plavu, a onda su odjednom ponestajali, niko vise nije imao drvo duda u dvoristu. Ni bijelog, ni roza, ni crvenog, ni crnog.

Dud sadrzi C i K vitamin, zeljezo i kalcijum, a u azijskim zemljama se list duda koristi za caj koji se preporucuje za odrzavanje nivoa secera u krvi. Drvo duda je tokom dugog vremena bilo veoma vazno u Aziji najvise zbog toga sto se svilene bube hrane njegovim listom.

Nedavno sam naisla u trgovini na suseni bijeli dud o kojem se danas govori kao o super hrani, zdravoj grickalici, pa cak i lijeku. Ne znam da li ste ga vi vec probali, ali je mene okus koji podsjeca na karamelu odusevio iako mu nije dodan nikakav oblik secera kao sto se na primjer dodaje susenim brusnicama na sta mnogi ljudi ne obracaju paznju prilikom kupovine.

Suseni dudovi se mogu jesti kao jednostavna zdrava grickalica ili kao dodatak jutarnjim kasama, sastojak suvih kolacica kao na primjer zamjena za komadice cokolade, ali i kao dodatak salatama.  

DSC_1594

DSC_1587

6 odgovora na “Zdrave grickalice – Suseni dudovi”

  1. Ah i ja ih se sjecam iz djetinjstva. Bilo ih je na putu do moje kuce i ja sam cesto znala da se prikacim na neku nizu granu i najedem. Mozda su i danas tu ali u skorije vrijeme nisam obracala paznju na njih jer nisam vise u fazonu da se prikacim na tudje drvo malo sam prestara za to:-).

  2. Cool grickalice!:) Nisam jos videla tako nesto kod nas, doduse u parkicu postoji jedno drvo duda koje svi zaobilaze u sirokom luku kada pocnu da otpadaju zreli plodovi, mozda bih mogla da ih sakupim sledece godine.:))

Komentari su onemogućeni.