Zena u kavezu

kvinden_i_buret_ver4_xlg

Ako volite citati krimi romane sigurno je da ste posljednjih nekoliko godina naisli na neki od romana skandinavskih pisaca koji su osvojili citaoce sirom svijeta, pa cak i u Americi u kojoj se od svih izdanih knjiga stampa samo par procenata knjiga prevodjenih sa stranih jezika na listi su 10 najpopularnijih krimi romana. Ovim romanima put u svijet je prokrcio Stieg Larsson, svedski pisac cija su djela postala poznata tek nakon njegove prerane smrti.

Sta je ucinilo da upravo skandinavski krimi romani osvoje svijet ne zna se tacno. Da li je razlog sto se sjever povezuje sa tmurnim, mracnim i hladnim ili sto Skandinaviju mnogi smatraju bajkovitim dijelom svijeta sa perfektnim modelom drustva i radoznali su da to osjete i dozive djelice toga kroz svakodnevnicu glavnih junaka. Iz istih razloga su danske serije postale popularne u mnogim zemljama.

Jedan od danskih popularnih pisaca je Jussi Adler Olsen cije su knjige prevodjene na mnoge jezike, a jedna od najpoznatijih je Zena u kavezu, po kojoj je snimljen film. Licno nisam pristalica krimi romana, ali sam zato nedavno gledala film Zena u kavezu. To je prica o mladoj danskoj politicarki koja nestaje jednog dana, a u nemogucnosti da se otkrije sta se zapravo desilo, policija zatvara slucaj, kojeg nakon nekoliko godina ponovo otvara i razjasnjava suspendovani inspektor odjela za ubistva. Film nas uvodi u svijet mraka, nesrece, tuge, boli, zelje za osvetom, patnje i volje za prezivljavanjem.

Film je proglasen najgledanijim filmom u prosloj godini i preporucujem vam da ga pogledate, ako budete u prilici.

 

Volite li krimi romane ili filmove? Da li ste citali neke od skandinavskih pisaca krimi romana?

5 odgovora na “Zena u kavezu”

  1. Generalno volim krimi filmove i serije mada imam veoma malo vremena za gledanje tako da ih bas rijetko gledam. Film mi zvuci kao nesto sto bih rado pogledala ali sa druge strane jos par godina nema sanse da odemo u bioskop sem na crtani film:-) tako da sumnjam da ce biti nesto od toga.

  2. Jussi je prodan hrvatkom tržištu, pa se uskoro mogu pronaći njegovi romani dole. Pročitala sam sve os zadnjeg i najviše mi se sviđa Journal 64. Film je dobar, no nisam baš tako zamišljala glavne likove 🙂
    Takodjer predlažem film. Radujem se slijedećem, koji bi se trebao snimati u mom naselju 🙂

Komentari su onemogućeni.