1 cigareta – 15 minuta duze na poslu

DSCN3451

Pusenje je vec godinama zabranjeno u Danskoj u zajednickim javnim prostorijama, restoranima, radnim mjestima i slicno. Na nekim radnim mjestima postoje kabine za pusace, ali najcesce pusaci moraju izaci na ulicu, u dvoriste, terasu ili krov zgrade u kojoj rade. Bez izuzetaka. Prvo je pocelo tako da su zaposleni uzimali kratke pauze za pusenje, a onda je pocelo negodovanje nepusaca, jer su se tako osjecali kaznjenim zato sto ne puse i drze manje pauza. Cesto se moglo cuti ”zajedno smo bili na pauzi, ja sam se vratila na radno mjesto, a pusaci tek onda otisli pusiti”. Onda je na vecini mjesta donesena odluka da se pauze za pusenje ubrajaju u dio redovne pauze. Inace su pauze su u Danskoj neplacene i ne ulaze u radno vrijeme.

Ali ni to nije bilo u redu, jer je tesko kontrolisati da li se svi pridrzavaju pravila, pa je trenutno na pojedinim radnim mjestima donesena potpuna zabrana pusenja u toku radnog vremena. Nedavno je jedna velika firma uvela nova pravila da svaka cigareta ”kosta” 15 minuta ekstra radnog vremena koje pusaci moraju odraditi sto je izazvalo veliku polemiku da li ce se ove zabrane dovesti do toga da radnici zive zdravije ili ce pak radnici postati vise nezadovoljni.

Ono sto je zanimljivo da su se radne kolege pusaci poceli vise druziti na pusackim pauzama, pa su se na manjim radnim mjestima kolege pocele dijeliti na pusace i nepusace.

Inace su cigarete u Danskoj jako skupe, a cijena se krece oko 40 danskih kruna. Kako je cijena rasla, tako je i u kutijama bivalo sve manje komada, tako da neke kutije broje 19, a ne 20 komada cigareta. U ostalim skandinavskim zemljama cigarete su jos skuplje.

Sta je vase misljenje o ovim vrstama zabrana pusenja na radnim mjestima?

4 odgovora na “1 cigareta – 15 minuta duze na poslu”

  1. Kad’ bih imala moc, ja bih ih totalno zabranila (kao i drogu)…Ovo govori bivsi pusac!!!
    Mnogo para je potroseno na cigarete (ukljucujuci ogromne ‘taxe’); sta dobijamo – zagadjenu okolinu, bolesne ljude, gubitak vremena, ovisnost…apsolutno nista dobro iz njih!

  2. I kod nas je pusenje zabranjeno i predvidjeno je da se izlazi na neku terasu da bi se tu pusilo ali kao ni mnogo drugog ni ovo se ne postuje pa se pusi ili u kuhinjici ili na radnom mjestu pored prozora. Ja kao bivsi pusac nemam nista protiv toga jer da sam ostala i dalje pusac i ja bih isla u kuhinjicu da pusim tako da imam razumijevanja za kolege. Pored toga kako svako ima svoja zaduzenja radi se dok svako ne zavrsi svoj posao tako da pusenje ne utice na rad pa ni zbog toga nemam razloga da se osjecam ostecena na bilo koji nacin.

  3. Nisam nikad pušila (i nemam namjeru). Da imam vlast, mislim da bih bila još rigoroznija i u potpunosti bih zabranila kavu i pušenje na radnom mjestu. Ako će netko vrijeme za marendu iskoristiti za pušenje, to je njegova stvar, ali ostalo vrijeme bi trebalo provesti u radu. Baš me zanima kako bi pušači kod nas reagirali na odrađivanje 15 minuta po cigareti …

  4. Uhh kako bi kod nas reagirali na ovakvu odredbu sa dodanim extra vremenom po cigareti,i kod nas je pušenje postalo skup sport,jer su cigarete enormno poskupjele.

Komentari su onemogućeni.