3 poznata recepta u vegeterijanskoj verziji

PicMonkey Collage

Ponekad se ljudi nadju u panici kada je potrebno pripremiti jelo za nekoga ko ne jede meso, ali bez razloga, jer su mnoga jela koja se obicno prave sa mesom moguca i u vegeterijanskoj verziji. Ovakva jela zahtijevaju mozda malo duzi postupak pripreme, ali su ukusna i pravo su osvjezenje na stolu. Zacini takodje igraju vaznu ulogu kod pripremanja vegeterijanskih jela. Vegeterijanci su obicno zahvalni kada se potrudite da i oni mogu uzivati u kompletnom obroku. Na drugoj strani se pitamo da li mozemo ocekivati da vegeterijanci spremaju jela od mesa kada su im u gostima oni koji jedu meso.

“Dok nas meso ne rastavi”

Jedan od slucajeva o kome se mnogo govorilo je vjencanje Chelsea Clinton, kcerke bivseg americkog predsjednika. Poznato je da Amerikanci mnogo prate zivote clanova predsjednickih porodica, pa je tako bilo poznato da je Chelsea vegeterijanac. Na svom vjencanju je ipak odabrala da servira meso sto je izazvalo buru reakcija. Prije vjencanja pratili su se svi potezi oko same ceremonije i pozvanih gosti i sve komentarisalo politicki, ali “skandal” oko mesa na jelovniku bacio je u sjenu sve ostalo. Narocito su joj zamjerili americki vegeterijanci.

Nakon ovog vjencanja postavljala su se pitanja koliko je vegeterijanski jelovnik prikladan za vjencanja, da li mladenci treba da ostanu pri svom nacinu ishrane, jer je ipak njihovo vjencanje ili nesto sasvim trece da serviranje vegeterijanske hrane gostima moze biti zanimljiv i inspirativan dozivljaj, a ne nametanje licnog nacina ishrane.

Vegeterijanska ishrana je sve vise zastupljena i sve je lakse naci vegeterijanska jela na jelovnicima restorana, avionu i slicno.

Danas cemo se podsjetiti nekih recepata za poznata jela koja se obicno prave sa mesom u drugacijoj vegeterijanskoj verziji.

1. Burgeri od graha – recept

2. Sarma sa orasima – recept

3. Lasagne sa povrcem – recept

Mislite li da je u redu servirati gostima koji jedu meso vegeterijansku hranu ako ste sami vegeterijanac? Posebno ako se radi o vecim proslavama kao vjencanja.

Zelim vam ugodan i lijep vikend!

2 odgovora na “3 poznata recepta u vegeterijanskoj verziji”

  1. Moje dete je vegeterijanac i stalno sakupljam nove recepte, pa hvala na ovim. Verujem da bi ona na nekom manjem okupljanju posluzila iskljucivo vegeterijanska jela, jer ona mesnata ne moze da proba dok ih sprema, te bi tu bila uskracena za testiranje ukusa i zacinjenosti. Za vece skupove, gde ne bi sama kuvala, sigurno bi posluzila nesto za svakoga, bas kako to radimo u nasoj kuci gde smo svi razlicitih preferencija.

    Prijatan vikend i vama!

  2. Ostaje mi jos samo da isprobam sarmu bez mesa; cak i nama’ nevegetarijancima’ bi prijalo par dana bez mesa i novi neuobicajeni recepti. Odlicna selekcija, za pocetak!

Komentari su onemogućeni.