6 nacina kako iskoristiti toz od kave

3281707-vin-kaffe

Nakon pripremanja kave na bilo koji nacin ostaje nam crni talog ili toz za koji znamo da ga je najbolje prosipati u kantu za otpadke, a ne u sudoper ili to bar cesto cujemo, ali cesto cujemo i neke male savjete za sta nam toz moze pomoci u svakodnevnom zivotu, tako da sam pokusala da sakupim neke od najpoznatijih nacina upotrebe toza, a vi svi ste vise nego dobrodosli da u komentarima ostavite i neke vama poznate ili provjerene preporuke.

Za sta sve upotrijebiti talog od kave {toz} 

  1. Poznato je da se miris ribe dugo zadrzi na prstima nakon sto smo je pripremali, narocito ako je cistimo sami. Toz od kave protrljati izmedju prstiju, te saprati vodom i miris ce nestati. Pomaze i za uklanjanje mirisa bijelog luka.
  2. Tozom se moze izribati i sudoper. Jeftino i efikasno sredstvo, pogotovo za one koji izbjegavaju hemikalije u kuhinji.
  3. Efikasan je i u borbi protiv mrava. Jednostavno se prospe po mjestima na kojima se primjete mravi.
  4. Toz se moze posipati okolo povrca ili ruza, a miris ce otjerati na primjer puzeve.
  5. Za jako umascene ruke ili ruke nakon mijesenja masnog tijesta lako je oprati sa tozom od kave u koji ste dodali malo deterdzenta za sudje.
  6. Toz od kave natrljati na vlazne ruke, te  saprati toplom vodom. Ruke ce ostati mekane i njezne.

DSCN1353

Koristite li vi toz od kave za slicne namjene?

Photo kredit 1

8 odgovora na “6 nacina kako iskoristiti toz od kave”

  1. Čula sam za sve ovo i isprobala, ali nisam sigurna da deluje, tj.meni ne pomaže. Jedino što mogu da tvrdim sa sigurnošču jeste da se tozom od kafe može zapušiti neki otvor, ali je potrebno da se toz skroz osuši.

  2. MOja mama ga koristi za posipavanje oko cvijeća da tjera nametnike i super je učinkovito! Samo nisam znala da se njime može ribati sudoper, to mi je odlična ideja 🙂

  3. Korisni savjeti,inače mi talog od kave rasipamo uokolo biljaka koje trebaju kiselo tlo,jer poznato je da on djeluje tako da zakiseljuje dodatno tlo..ostalo nisam probala ali vjeruj mi da hoću…

Komentari su onemogućeni.