Danas je gotovo nezamislivo da ljudi sjede bez svojih mobilnih telefona i s vremena na vrijeme pogledaju na njih iako su u drustvu s drugima ili u toku razgovora. Oblik razgovora medju ljudima gdje se gleda u oci, cita sa lica i pazljivo slusa je sve rjedji. U cajnim kuhinjama na radnim mjestima svi su udubljeni u svoje telefone, a nista bolje nije ni u velikom broju porodica gdje se to odrazava na djecu u manjem uzrastu.

“Kad sjede sa svojim telefonima, izgleda kao da ne primjecuju nikoga. Tuzno je to da kad su na socijalnim medijima ne cuju sta im dijete govori”

Frederik, 3. razred

Trenutno je u Danskoj aktuelna kampanja “Danska djeci” u toku koje se govori o temama i problemima koji zaokupljaju dansku djecu. Jedna od tema koju su ucenici treceg razreda u jednoj danskoj osnovnoj skoli iznijeli je da su njihovi roditelji previse zaokupljeni mobilnim telefonima i paznja koja bi u slobodnim casovima trebalo da bude usmjerena djeci previse je usmjerena prema mobitelima.

Zato su sastavili listu kucnih pravila za svoje roditelje koja su odjeknula u danskim medijima i natjerala mnoge da se zamisle.

Šest pravila o mobilnim telefonima

Roditelji treba da ostave telefon u stranu:

  • Kada jedemo
  • Kad dodjem iz skole i jedan sat poslije toga
  • Kad radim domacu zadacu
  • Kad gledamo zajedno TV ili film
  • Kad citam i ucim
  • Nakon vecere

Ono sto su intervjuisana djeca izjavila je da po dva puta postavljaju isto pitanje roditeljima tokom nekih svakodnevnih situacija kao sto je pripremanje hrane i slicno ili da nemaju osjecaj da ih roditelji uopste cuju dok su na telefonima.

Djeciji psiholozi ukazuju da se ovaj problem u kojem djeca osjecaju da im se ne posvecuje paznja mora shvatiti ozbiljno, jer se to moze odraziti na dalji razvoj.

Najgore sto se moze desiti u tom slucaju je da se ne obrati dovoljno paznje kada dijete pokusava nesto ispricati roditeljima ili pokazati sta je nacrtalo, napisalo, naucilo i slicno. U tom trenutku se nikako ne bi trebalo i dalje gledati u telefon ili nezainteresovano odgovoriti nego bi se telefon trebao ostaviti sasvim u stranu i sva paznja bi trebala biti upucena prema djetetu, sto nazalost nije uvijek tako.

Sva ova pravila su pravljena prije 6 mjeseci i roditelji i djeca ovog razreda su imali nekoliko mjeseci da pravila primjene u praksi.

Nakon sto su ponovo intervjuisani, pokazalo se da su se mnogi roditelji ucenika ovog treceg razreda drzali pravila na veliku radost djece.