Botanicki vrt u Zagrebu osnovan je 1889. godine, a jedan od najzasluznijih osnivaca je profesor botanike Antun Heinz koji je putujuci po Evropi i razgledajuci botanicke vrtove po evropskim gradovima izradio nacrt za oblikovanje vrta u centru Zagreba.

Ovaj botanicki vrt, danas zasticeni spomenik parkovne kulture, izgradjen velikim dijelom u engleskom pejsaznom stilu sa uskim krivudavim stazama, a dijelom u francuskom stilu sadrzi sve elemente koje jedan botanicki vrt treba sadrzavati od drveca, cvijeca, vode, staza za setnje i klupa za odmor.

Botanicki vrt sadrzi nekoliko hiljada razlicitih biljaka od kojih je nekoliko stotina zasticenih vrsta i omiljeno je mjesto zagrebackih ljubitelja prirode kao i turista iz cijelog svijeta.

Ono sto je zanimljivo je da se u ovom vrtu moze posvojiti klupa za odmor na godinu dana ili vise, a novac kojim posvajate sluzi za odrzavanje, kupovinu alata i slicne izdatke koje svaki, pa i ovaj vrt ima.

Botanicki vrt u Zagrebu je takodje poznat po mnogim aktivitetima koji se odrzavaju tokom godine kao sto su izlozbe i edukativne radionice.

Botanicki vrtovi se mijenjaju prema godisnjim dobima, u svakom godisnjem dobu imaju razlicitu draz, a u velikom dijelu godine su prava mjesta za odmor, za citanje, za udubljivanje u misli, za setanje i za razgovor. Od proljeca do kasne jeseni su i odmoriste za strane turiste koji se ovdje mogu odmoriti od razgledanja grada, skloniti u hladovinu i slicno i uzivati u tisini i ljepoti prirodnog okruzenja.

Procitaj takodje Setnja kroz botanicku bastu Kruidtuin, Belgija