Kruidtuin, botanica basta Leuven Belgija

Nedaleko od Brisela smjesten je univerzitetski grad Leuven i u njemu najstarija belgijska botanicka basta Kruidtuin osnovana davne 1738. godine kao botanicka basta ljekovitog bilja za potrebe univerziteta i obucavanja studenata. Danas ovo prelijepo mjesto nedaleko od samog centra pripada gradu Leuvenu i kako kazu  jednako je lijepo u bilo koje doba godine se posjeti, a posjeduje sve elemente koje jedna botanicka basta treba da posjeduje, travnjake, stazice, jezero, skulpture, drvece, cvijece i zbunove.

Tu je i tropski staklenik sa mnostvom neobicnih biljaka, cijela basta se ovih jesenjih dana pripremala za hladne dane, a palme i druge osjetljive biljke zaposleni bastovani su ususkavali i odvozili u topliji dio baste.

Kruidtuin nije samo botanicka basta nego i prilika da se lokalnom stanovnistvu pokaze koje sve mogucnosti pruza jedna ovakva pet minuta hoda od centra grada zelena oaza i dragocjeno mjesto u koje se moze pobjeci u tisinu i mala skrivena mjesta kojima basta obiluje. Tako se lokalno stanovnistvo moze sresti u setnji, u igri s djecom, razgledanju, citanju na nekoj od mnogobrojnih klupa i mjesta za odmor ili piknik. Iako basta ima radno vrijeme i otvara i zatvara u odredjeno vrijeme, ulaz je besplatan upravo iz tih razloga da bi je stanovnistvo sto vise koristilo.

Ova botanicka basta je i turisticka atrakcija, a kako za lokalno stanovnistvo vazna je iza turiste koji ovdje mogu predahnuti od dugih setnji i razgledanja znamenitosti Leuvena kroz koji cemo prosetati u jednom od narednih dana.