Originalna napuljska pizza pravljena po zadanim pravilima je prica za sebe i kada je jednom probate, sve ostale padaju u sjenu.

Kazu da su klasicnu pizzu Margherita prvi put u Napulju napravili u cast italijanske kraljice Margherite. Lokalni pekar je za nju pekao razne vrste, ali ta jednostavna pizza sa mozzarella sirom, paradajzom i svjezim bosiljkom joj se najvise svidjela, jer je bila u italijanskim bojama: crveno {paradajz}, zeleno {bazilika} i bijelo {mozzarella}.

Danas je napuljska pizza uvrstena na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasljedja i na taj nacin joj je svijet odao priznanje kao i pocast  i priznanje cijeloj napuljskoj pizza-umjetnosti, fare il pizzaiolo o kojoj se u obrazlozenju priznanja kaze da se ne govori i ne radi samo o okruglom komadu tijesta sa sosom od paradajza  nego o cijeloj pizza-kulturi, ophodjenju, gestusima, lokalnom zargonu, izgledu, umjetnosti rada sa tijestom, ali i dijeljenja tradicije sa cijelim svijetom.

Pravljenje napuljskih pizza je zanat koji se stotinama godina prenosio u nasljedstvo unutar napuljskih porodica, a pravila su jako stroga i ne mogu se krsiti, sto dokazuje i dokument potpisan 1984. godine koji sadrzi sva pravila oko toga sta je prava napuljska pizza, prava Vera Pizza Napoletana, a postoji i udruzenje Associazione Verace Pizza Napoletana koje se bavi zastitom napuljska pizza-prava.

Danasnje fotografije su iz Brisela, iz restorana-pizzerie Nona koji posjeduje oznaku ovog udruzenja i gdje se moze probati prava napuljska pizza, ali i uzivati u dobroj i toploj atmosferi.