Mango u prahu

U kuharima indijskih recepata narocito recepata za curry cesto mozemo naici na sastojak amchoor ili aamchur {hindu “am” znaci mango} koji je prah nastao mljevenjem susenog manga. Zeleni jos nedozreli mango se guli, zatim sijece u tanke trake koje se suse na suncu i prodaju u sjevernim dijelovima Indije gdje se dodaju u hranu tokom mjeseci kada nije sezona svjezeg manga, a tako suseni mango se moze kupiti i samljeven u prah.

Ovaj prah se koristi kao pojacivac okusa u mnogim jelima indijske kuhinje, svijetlo smedje je boje i ima blago limunasti okus. Koristi se kao dodatak za mnoga variva, supe, marinade, salate, ali i za kolace i poslastice. Mango u prahu se koristi i kao dodatak ishrani, moze se mijesati i u jogurt kome daje svjezi vocni okus, a razmucen u vodi moze se piti kao sok.

Danas se mango u prahu prodaje i kao dodatak ishrani u nekim prodavnicama zdrave hrane.

Danasnji smoothie je mjesavina jedne banane, malo zamrznutih jagoda i borovnica, stabljike celera, jabuke, narandze, malo sojinog mlijeka, a dodatak pored praha manga su i  grozdje, orasi, bademi, chia sjemenke, sjemenke suncokreta i sjemenke konoplje.