DSC_1929

Bojenje jaja prirodnim bojama kako su ih bojile nase bake je najbolji, najsigurniji i najzdraviji nacin bojenja jaja, jer smo prije svega sigurni da mozemo pojesti i ono napuklo jaje u koje je usla “boja”, pa tako izbjegnemo bacanje hrane, a na kraju prirodne boje su nesto sto obicno vec imamo u nasim kuhinjama, pa je zato ovo i najjeftiniji nacin.

Ljuska obicnog i ljubicastog luka

Ljuska luka je najrasprostranjeniji i najpoznatiji prirodni nacin bojenja jaja i daje jajima lijepu crvenu tradicionalnu boju. Dobra ideja je pripremiti jednu vrecicu u kuhinji i ostavljati u nju ljusku luka jedan period prije nego namjeravamo bojiti jaja. Na taj nacin stedimo i vrijeme, jer necemo stajati u posljednji cas i guliti masu luka. Ako se kupuje luk na vagu u trgovinama u korpama gdje stoji luk obicno je dosta ljuske koja se jednostavno moze pokupiti pa izvagati zajedno s lukom u vrecicu. ljuska luka se potopi u hladnu vodu i dobro prokuha, pa zatim sasvim ohladi. U hladnu otopinu se pazljivo poloze nekuhana jaja i skuhaju na tvrdo {desetak minuta}. Nakon toga jaja se izvade na kuhinjsku krpu, prohlade, namazu sa malo jestivog ulja i uglancaju za sjaj. Negdje se savjetuje malo soli i sirceta u vodi u kojoj se kuhaju jaja da ne bi pucala i da bi se lakse gulila.

Cikla i kurkuma

Na isti nacin se moze skuhati oprana i neoguljena cikla, pa dodati par kasika kurkume. U ohladjenu otopinu dodaju se nekuhana jaja i kuhaju petnaestak minuta. U ovoj otopini jaja dobiju lijepu zutu boju. Konacna boja zavisi i od prirodne boje ljuske jajeta. Neujednacenost i pjegice daju samo sarm obojenim jajima.

DSC_1922

Licno sam probavala neke savjete bojenja jaja u spinatu i kurkumi, ali nije bilo rezultata, a takodje sam cula da ljubicasti kupus daje jajima lijepu boju. Da li neko od vas koristi neki drugi nacin prirodnog bojenja.

5 odgovora na “Bojenje jaja prirodnim bojama”

  1. U lukovini često bojim jaja, to nikad ne omane, al cveklu i kurkumu nisam probala…
    Davno sam pokušala sa koprivom, al nije mi se nešto primilo. U svakom slučaju su ove prirodne boje u prednosti, čak daju pored boje i neku finu aromu jajima ♥

  2. Probala sam bojiti sa kurkumom; skoro pa nista da nisu dobila na boji (dodushe bila su braonkasta jaja, bijela nisam nasla). Citala sam da ljubicasti kupus daje plavu boju (to jos nisam probala). Najljepsu i najsigurniju boju dobiju od ljuske luka pa se toga i drzim.

  3. Ja se za sad drzim lukovine mada uvijek par jaja obojam i bojama zbog cerkice. Meni su ova sa lukovinom najljepsa i ona u kupusu ali za to su potrebna bijela jaja a kod nas ih nema.

Komentari su onemogućeni.