DSC_0245

Razeni kruh je dio danske kulture i nesto na sta su Danci izrazito ponosni, nesto na cemu su odrasli i nesto sto je nekada bilo glavna hrana od ranog jutra do kasne veceri, a iako ga nalazimo i u kuhinjama nekih drugih zemalja, Danci ga smatraju danskim doprinosom svjetskoj gastronomiji. Svi koji posjete Dansku ostanu iznenadjeni svim vrstama razenog kruha koji se moze naci na policama bilo koje trgovine, gotovo da nije lako odluciti se. Tako se mogu naci razeni kruh sa vise ili manje sjemenki, sa mrkvom ili krompirom, sa suncokretovim ili bundevinim sjemenkama, sa manje ili vise masnoce, ekoloski kruh, kruh bez secera i mnoge druge vrste. Pored onih tradicionalnih razenih kruhova danas su police prepune novih proizvoda kao proteinski razeni kruhovi ili kruhovi sa chia sjemenkama {procitaj vise ovdje}.

Svako ima neko svoje misljenje o razenom kruhu, pa tako moze biti razlika kada se jede, s kojim hranom se jede, kupuje li se industrijski narezan kruh u trgovini ili se bira verzija u pekari koju vam narezu na debljinu koju zelite. Treci ga opet peku sami po svojim porodicnim receptima. Nije rijetko da ga Danci nose u koferu na godisnji odmor, a pravi je poklon kada treba obradovati Danca koji zivi u inostranstvu.

Stranci koji se dosele u Dansku imaju isto tako svoju pricu o razenom kruhu i dijele se na one koji ga vole i koji ga ne vole, ali ga djeca uglavnom vole, jer odrastaju s njim u danskim vrticima i skolama jeduci ga za uzinu {o danskim uzinama procitaj vise ovdje}. Djeci u Danskoj se veoma rano daje razeni kruh s tim da se biraju vrste bez tvrdih sjemenki i na taj nacin djeca se navikavaju na okus i vjezbaju tehniku zvakanja.

Posljednjih godina poznati danski kuhari promovisu razeni kruh na razne nacine, a jedan od popularnih je cips od razenog kruha. Veoma je jednostavan za napraviti. Potreban je naravno danski razeni kruh koji se nareze sto je tanje moguce, namaze sa malo ulja sa obe strane i posoli. Pece se na papiru za pecenje desetak do petnaest minuta s tim sto se na pola pecenja prevrne. Sluzi se kao svaki drugi cips ili kao prilog uz sir, a moze biti tamniji ili svijetliji u zavisnosti od kojeg kruha se pravi.

DSC_0262

Jedan komentar na “Cips od razenog kruha”

  1. Prelepo ti izgleda ovaj čips! ❤ Kada sam radila test intolerancije, ispalo je da ne treba da jedem raženo brašno 🙁 Ipak ga pomalo ubacujem u hleb, pa ću jednom da isprobam čips o kome pišeš..

Komentari su onemogućeni.