Covjek kraj mora

DSC_0324

Covjek pored mora je impozantna skulptura od bijelog betona danskog umjetnika Svend Wiig Hansena visoka 9 metara, a nalazi se na danskom poluostrvu Jylland. U narodu je ova skulptura 4 covjeka koja sjede na obali okrenuti prema moru i gledaju u daljinu poznata po imenu 4 bijela covjeka ili ljudi na plazi, a simbolizira susret covjeka sa prirodom, nebom, zemljom i morem.

Nacrt za ovu skulpturu je stajao od 1954. godine, a tek 1995. godine su odobrena sredstva za podizanje u okolini grada Esbjerg, danas se vide na velikoj udaljenosti kada im dolazite u susret i velika su turisticka atrakcija.

DSC_0350

Nekih dvadesetak minuta voznje od skulpture nalazi se i jedna od najpoznatijih danskih plaza Blåvand oko koje je nastao i turisticki gradic, a pored Danaca, Njemci i Holandjani su najcesci posjetioci.

DSC_0394

DSC_0368

DSC_0348

U toku praznika  kada su mnoge porodice na okupu, Danci obicno izlaze u porodicne setnje, pa je tako bilo i ove godine, a bez obzira na zimsko plaze su omiljeno mjesto za setnje.

Fotografijama ove jedne od najljepsih danskih plaza zelim vam ugodan i lijep vikend.

6 odgovora na “Covjek kraj mora”

  1. Divne slike! Kod nas je jutros magla i neko skroz bezveze vrijeme. Sijega nema ni mrvice tako da bi taman i mi mogli u setnju do plaze iako su mi planovi bili skroz drugaciji prije par dana:-(

  2. Pokušavam pronaći post koji sam davno pročitala i htjela komentirat, ali ga ne nalazim. 🙁 A činjenica da na blogu nemaš arhivu po kojoj bi se moglo listati ni index postova ne ide mi u prilog. Pokušaj pretrage isto tako nije urodio plodom. Stoga uz želje da nam i dalje pišeš zanimljive postove i da i tebi i tvojima godina koja je došla bude sretna i uspješna, ide i ovo moje malo gunđanje! 🙂

    1. Ako mi malo pomognes o cemu se radilo, mogla bih ti pomoci. Imas na dnu nesto novo – arhivu 🙂
      I tebi sve najbolje i puno srece u svemu sto budes radila.

  3. Zanimljivo. Definitivno, jako lepo izgleda sve, osim onih oblaka. Ja ne volim oblake i kišu, meni sunca nikad dosta, pa ih odmah primetim.

    Srećna Nova godina. Želim ti još mnogo ovakvih postova, da se i dalje lepo družimo, i naravno, dobro zdravlje na prvom mestu.

Komentari su onemogućeni.