Cronut – kolac koji je zaludio svijet

cronut

Pekar Dominique Ansel morao je nedavno zastiti ime svog kolaca koji su poceli kopirati sirom Amerike. Sve je pocelo kada je pekar pokusao krajem maja napraviti neku novinu i eksperimentisao sa okusima i oblicima. Tako je nastao cronut. Novost se zahvaljujuci velikim dijelom i food-blogerima brzo prosirila ulicama New Yorka-a, pekara je imala sve vise posla, a ljudi su stajali u redu i do dva sata da bi kupili svoj cronut, jer je pekara pravila samo 300 komada dnevno. Cak su morali uvesti i ogranicenja na dva kolaca po covjeku. Kolac kosta 5 dolara, ali su zabiljezeni slucjevi kada su ga pokusali prodavati za 30.

Sta je cronut?

Kolac koji je izazvao histeriju nije ni doughnut ni croissant, ali je spoj obe cuvene poslastice, lisnatog francuskog tijesta i u ulju przenog donut tijesta, kremastog punjenja i slatke glazure.

bop0vcdccaaz8v_

{Red pred pekarom}

Nedavno je na veliko odusevljenje cronut stigao i u London.

Photo kredit 12

18 odgovora na “Cronut – kolac koji je zaludio svijet”

 1. E ovo je nesto sto nikad necu moci da razumijem. Ovoliki red za kolac!? Mislim ok da je u pitanju nesto bes cega se ne moze u svakodnevnom zivotu ali kolac manje ili vise nije toliko bitan. Ja sam od onih koji kad ima jedu a ako nema nista strasno. Da kuvam volim tako da mi nije tesko nista napraviti tako da ovo stvarno ne mogu da razumijem.

 2. E to ti je kad se nešto ponudi na pravom mestu, u pravo vreme, pa još i marketing. Da oni vide šta žene spremaju u svojim mini kuhinjicama na ovim prostorima pa da naprave red do granice.

 3. Hahahahahha, jbt.-e, a da im kažeš da moraju stati u red za nešto drugo digli bi revoluciju! Svijet je odavno poludio. A slažem se sa svim gore koji su komentirali redom. I da ću to probati da zadovoljim znatiželju, a posebno sa Jelenom. Da je meni sve osve svjetske dive kuhanja i kraftanja uglaviti u moju špajzu od stana, pa da te vidim gdje ćeš kako ćeš i s čim šmirglati, kuhati i napraviti. 🙂

 4. Sve je to, u suštini, dobar marketing i podrška!
  Fino izgleda, ne mogu reći, možda bih probala. Ali, kroasan je kroasan a krofna je krofna, a po ovome izgleda kao da su dobili zajedničko dete, hm!?

 5. U redu za kolač ne bi čekala sigurno, ali da bi volela da probam, priznajem da bi jer izgleda super! Sećam se onih redova kod nas za Dimnjak kolač, pa evo, prošlo je i to….

 6. Sjetite se koliko je bila popularna ona Nazi Soup u Seifeldu… :)))
  Njunjorčani su ludi za redovima…:))

 7. Probala, umesila, ispekla! Skoro pa najvece gubljenje vremena u mojoj kuhinji, al sta cu kad sam htela “u korak sa modom” 🙂 vidim da je ivana okacila link ka mom postu i receptu, pa ko ima vremena i volje neka zna da ga ocekuje prosecno hrskava krofna! 🙂 Stvarno nista posebno uzevsi u obzir kolicinu rada (a i bez toga).

Komentari su onemogućeni.